Ekonomija

Raspisan javni poziv za program podsticanja zapošljavanja mladih “Moja prva plata”

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih “Moja prva plata” za 2023, koji će biti realizovan kroz četiri faze, a trebalo bi da omogući prvo radno iskustvo za 10.000 mladih.

Prva faza je namenjena isključivo poslodavcima, koji će do 31. oktobra moći da se prijave za učešće u programu na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs.

Pristup portalu Moja prva plata, kao i prijavljivanje poslodavaca za učešće u programu “Moja prva plata” biće omogućeni danas posle 14 časova.

Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koja će za učešće u programu moći da se prijave od 6. do 24. novembra, dok će se treća faza programa odnositi se na izbor kandidata od strane poslodavaca.

Poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje, odnosno konačan izbor kandidata, poslodavci će obaviti u periodu od 27. novembra do 8. decembra.

U roku od sedam dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs biće objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata i početak osposobljavanja nezaposlenih lica biće u periodu od 1. do 15. januara 2024. godine.

Istaknuto je da je planirano da se u program “Moja prva plata” u novom ciklusu uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva.

Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od devet meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.

Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 28.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 34.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Naglašeno je da se ovim programom daje mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Javni poziv za ovogodišnji program “Moja prva plata” i sve informacije o program nalaze se na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje (www.nsz.gov.rs), kao i sajtu Moja prva plata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com