Kultura

„Rapsodija u plavom“ za početak koncertne sezone

Premijernim koncertom „Rapsodija u plavom“, Niški simfonijski orkestar počinje novu koncertnu sezonu. Koncert će biti održan u četvrtak 6. septembra od 20 časova u sali Niškog simfonijskog orkestra.

Program koncerta obuhvata dela Leonarda Bernštajna, Džordža Geršvina, Tijela, Vaisa, Kloda Fransoa i drugih.

Kao solisti nastupiće Dimitar Bakardžiev, saksofon i Bojan Mladenović klavir, pod upravom maestra Svilena Simeonova iz Bugarske.

“Novu koncertnu sezonu 2018/2019.godine, ja se nadam na radost naše publike koja već godinama unazad puni našu salu, započinjemo repertoarom jednog od najvećih kompozitora Amerike, Džordžom Geršvinom, a istovremeno na ovaj način slavimo i 120 godina od njegovog rođenja. Koncert nosi naziv njegove, bez sumnje, najpoznatije kompozicije “Rapsodija u plavom” koja je pečat njegovog rada i po kojoj ga prepoznaju u celom svetu”, kaže Svetozar Vezenković, direktor Simfonijskog orkestra u Nišu.

“To je kompozicija koju je prvi put napisao 1924.godine i to za džez bend i klavir, a dvadesetak godina kasnije je prvi put napisan aranžman i za simfonijski orkestar i klavir. Mislim da će naša verna publika uživati, a tome će dobrineti, svakako, i vrsni solisti koji nastupaju sa našim muzičarima”, dodaje.

On je najavio i ključne numere koje će biti izvedene.

Svetozar Vezenković, direktor Simfonijskog orkestra u Nišu

“Rapsodija u plavom” je najvažnija kompozicija koju će čuti publika, a tu su i kompozicije iz njegove opere Pordži i Bes. Pripremili smo i iznenađenje za publiku, izvodiće se aranžman jedne popularne kompozicije Bitlsa. Nadam se da će ljudi uživati”, kazao je Vezenković.

Kao soliste na koncertu publika će čuti pijanistu Bojana Mladenovića i saksofonistu iz Bugarske Dimitara Bakardžieva.

“Moram da priznam da sam jako uzbuđen pred koncert i to uzbuđeje osećam i na probama”, kaže Dimitar Bakardžiev. “U Srbiji sam svirao već desetak puta, ali je ovo moj prvi nastup sa Simfonijskim orkestrom iz Niša. Moram da priznam da sam fasciniran i oduševljen ljudima iz orkestra, da svi odlično sarađujemo i da će publika to preoznati nakoncertu”.

Bojan Mladenović je Nišlija i ne krije da se ponosi što svira Geršvila pred niškom publikom.

“Vrlo često nastupam javno i ovo mi nije prvi put da nastupam sa Simfonijskim orkestrom, a svirao sam kao solista i izvodio sam baš muziku Geršvina. Sada mi je pripala, kao Nišliji, velika čast da otvorim koncertnu sezonu Simfonijskog orkestra i jako je lepo što se pogodilo i to da ove godine slavimo i 120 godina od rođenja Geršvina i obeležićemo i taj jubilej. Sviram “Rapsodiju u plavom”, delo koje je vrlo interesantno jer je to ozbiljna klavirska partitura, a sa druge strane je veoma slušljiva i popularna. Publika ju je prihvatila baš zato što ima jako lepe melodijske i harmonske linije, interesantne ritmove, a tu su i elementi džeza”, zaključuje Bojan Mladenović.

Dimitar Bakardžiev je đak “P. Vladiguerov”, Nacionalne muzičke akademije na odseku flauta. Završio saksofon na Akademiji za muziku u Plovdivu (2009). Učesnik na master klasama Emmanuela Paia, Filipa Bernolda, Andrasa Adorjana i drugih. Osvojio je brojna bugarska i međunarodna takmičenja za muzičare u kategorijama solo i kamerne muzike. Nastupao je kao solista na koncertima raznih bugarskih velikih bendova, filharmonijskih orkestara i muzičkih pozorišta a niška publika imala je priliku da ga upozna na Nišvil džez festivalu. Više od deset godina nastupao je na DJ-klubskoj sceni kao saksofonista i flutista i bio član Sofijske džez formacije.

Bojan Mladenović diplomirao je 2007, a specijalizirao 2013. na Odseku za klavir FMU u Beogradu, u klasi prof. Lidije Stanković. Stručno se usavršavao na kursevima Arbo Valdme (Estonija), Kemala Gekića (Hrvatska) i J. Kota (Ukrajina), a 2009. je upisao i doktorske studije na FU u Nišu. Ostvario je trajne snimke za RTS, FMU Beograd i FU Niš. Osvojio je brojne nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Radi na Fakultetu umetnosti u Nišu, a trenutno je u zvanju višeg umetničkog saradnika na Katedri za gudačke instrumente. Osim brojnih koncerata u prestižnim koncertnim dvoranama u zemlji, nastupao je i u Italiji, Sloveniji, BiH i Makedoniji. Učestvovao je na muzičkim festivalima NIMUS, Nishville, Spectrum (Slovenija), ArtLink festival mladih talenata, Sarajevska zima (BiH), a svirao je i na pet koncerata u okviru projekta Nacionalna koncertna sezona kao i na više koncerata u okviru Koncertne sezone FU Niš.

Svilen Simeonov je afirmisan kao jedan od najistaknutijih dirigenata Bugarske. Dobitnik je nagrade „Muzičar godine“ (1999) sa sofijskim orkestrom „Amadeus“ koju dodeljuje Bugarski nacionalni radio, nagrade „Kristalna lira“ (2001) sa orkestrom Collegium Musicum – Bankja i nagrade „Zlatna Lira“ (2007) sa orkestrom „Simfonijeta Sofija“ za visoka dostignuća u izvođačkim umetnostima. Maestro Simeonov je šef-dirigent orkestra “Simfonijeta Sofija“, sofijskog orkestra „Amadeus“ i Vidinskog državnog simfonijskog orkestra a gostujući je dirigent Bečkog operetskog podijuma (Operetten Buhne Wien, Heinz Helberg, 2004-2006), kao i Teatro liriko d’Europa (od 2001. godine) i Štrausovog festivalskog orkestra (od 2007. sa Eurokoncertom i Promokoncertom).

Simeonov je gostovao u mnogim zemljama širom Evrope, Azije i Amerike i nastupao u gotovo svim, prestižnim koncertnim dvoranama sveta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com