Društvo

Ranac prvaka “težak” preko 200 evra

Opremanje neophodnim školskim priborom i polazak u školu poseban je doživljaj za đake prvake, koji će ovog avgusta njihove roditelje koštati i preko 200 evra. Roditelji učenika starijih razreda proći će duplo skuplje jer će, uz školski pribor, morati da plate i komplete knjiga čije se cene kreću od 10 do 16.000 dinara. U najtežoj situaciji su one porodice koje imaju dva školarca, pa ako mlađu đak ne može da nasledi knjige od starijeg onda se kupuju dva kompleta knjiga.

Ovih dana je “proradila” i knjižara pod vedrim nebom gde kompleti mogu da se sastave po duplo nižim cenama neko u knjižarama, pa je to velika ušteda za mnoge roditelje.

Ukupan trošak, ipak se uvećava jer je knjižara neizbežna kada se radi o školskom priboru, pa se cifra koju je potrebno izdvojiti za školarca penje na 25 do 30.000 dinara.

 “Za knjige se nekako i snađemo pa i uštedimo, ali kada je školski pribor u opitanju tu nema uštede”, kaže Milorad Krstić, otac jednog osnovca. “Svake godine se kupuju novi kompleti za matematiku, sveske, olovke, bojice, počev od drvenih preko vodenih do tempera. Flomasteri su nezaobilazni, a da ne pričamo o drugim sitnicima”.

Sitnice su i najskuplje u celoj ovoj priči, a pernice koje su posebno omiljene u nižim razredima i kod devojčica umalo ne dostižu cenu kompleta knjiga. No, sve zavisi od proizvođača.

“Može i jeftinije, ali to ne traje dugo, mada, kada se nema – nema se, pa se kupuje i na buvljaku”, dodaje Milorad.

Foto: V. P.

Pored knjižara pred početak školske godine školski pribor nude supermarketi, a cene su  kod njih po pravilu nešto niže pa roditelji na taj način mogu malo da uštede. Inače, cene svezaka na akciji se kreću od 10 do 215 dinara, zavisi od veličine i poveza, pernice koštaju od 250 dinara, ako su prazne, do 730 ako su dvodelne pa i 1700 dinara ako su pune, a uz to su još i markirane. Flomasteri, drvene bojice i vodene boje se mogu kupiti i za 50 do 60 dinara. One kvalitetnije i poznatijih proizvođača su znatno skuplje, ali i dugotrajnije. Komplet lenjira, trouglova i uglomera košta od 50 dinara pa naviše, opet sve zavisi od proizvođača i kvaliteta. U zavisnosti od proizvođača temepre koštaju od 150 do 350 dinara i to na akciji.

Ono što je najvažnije to je najskuplje. Ranac. Lekari upozoravaju da mora da bude kvalitetan  jer može šteti pravilnom držanju tela deteta. To znači da je i skup. Cene se u radnjama kreću od 2 do 9 pa i preko 9.000 dinara. Ali, kada je zdravlje deteta u pitanju, tu nema dileme.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com