Promo

Rana dijagnoza oštećenja sluha je ključ uspeha

Dete koje ne čuje mlazni avion - može da bude polaznik muzičke škole

Da je veoma bitna rana dijagnoza oštećenja sluha kod dece, znaju lekari specijalisti novootvorenog ORL centra Ramonda u Nišu. Preventiva, provera i pravovremeno lečenje važni su ako detetu želimo uspešan život bez bojazni da će sa godinama problem biti sve veći a oštećenje sluha poremetiti i promeniti planove za budućnost.

Prva kontrola podrazumeva proveru sluha kod beba još u porodilištu gde neonatolozi rade ispitivanje sluha od prvog do trećeg dana po rođenju.

“Puno dece ne prođe taj test, upravo on može da se radi kod nas u centru Ramonda. Roditelji su zabrinuti zašto njihovo dete nije prošlo test, to su oto-akustičke emisije skrininga sluha, ali to ne znači da njihovo dete ne čuje. Nekada se desi da postoji sekret u srednjem uvu i da sve to da te probleme, tako da retest otklanja sve te sumnje”, kaže za Niške Vesti Ass. dr Emilija Živković Marinkov, ORL specijalista centra Ramonda.

Otoakustički test je bezbolan i brzo se radi, a ako dete i tada ne prođe taj test radi se audiološko ispitivanje i dijagnoza. Bitno je da se roditelji jave na samom početku, kako bi se odradila celokupna ispitivanja, pored osnovnih i drugi auditivni evocirani potencijali.

Rana dijagnostika je od velikog značaja, jer slabiji sluh će da utiče na slabiji emocionalni i socijalni razvog deteta.

“Veoma je bitna rana dijagnoza koja omogućava blagovremenu intervenciju, kako bi se na vreme i delotvorno obavilo lečenje. To može da bude primena slušnog aparata ili neka hiruška metoda, adekvatnu rehabilitaciju i uključivanje dece u redovno školovanje. Ako dete ne prođe otoakustičke tranzitorne oto akustičke emisije onda predlažemo auditivne evocirane potencijale“, kaže Ass. dr Emilija Živković Marinkov, ORL specijalista

Kada dete ne prođe na oba testa i rezultati su dva puta negativni, lekari tada još uvek ne znaju koliko dete ne čuje i onda se pristupa drugim analizama.

“Da bi smo odredili koliko dete ne čuje i krenuli u program propisivanja slušnih aparata, uspostavljanja funkcije koje nikada nije bilo (habilitacija) i u proces rehabilitacije vraćanje funkcije koja je bila, ako je dete čulo pa prestalo da čuje, upućujemo na još jedno ispitivanje koje je kompjuterizovano, objektivno, bezbolno i zove se BERA (evocirani potencijali auditivni)”, kaže Doc. dr Mila Bojanović, ORL specijalista Ramonda centra.

Ovaj pregled traje nešto duže od pregleda u porodilištu, od 15 do 45 minuta u zavisnosti od toga koliko je oštećen sluh deteta. Ispitivanje izgleda tako da se deci puštaju tonovi različite jačine. Počinje se od jakih tonova (90 dB) pa se postepeno snižava intenzitet – jačina tesnog tona-tona kojim se ispituje sluh i ide se do (20 dB). Smatra se da je normalan sluh na granici od 20 dB. Ispituje se i levo i desno uvo pojedinačno, najbolje je kada je dete u snu ili rasterećeno i opušteno. Nakon snimanja analiziraju se rezultati na osnovuponašanja talasa.

“Ova metoda je slična metodi koja je u narodu poznata  EEG kod koga takođe imamo talase. Na bazi gubitka petog talasa i njegovog nestajanja mi možemo da predvidimo gde je prag sluha“, kaže Doc. dr Mila Bojanović, ORL specijalista

Nema epidemijskih razmera kada je u pitanju broj dece koja imaju oštećenje sluha u Srbiji, to nije kao alergije kod dece i kao hipertenzija kod odraslih i poremećaj raspoloženja kod psihijatrijskih bolesnika. Broj dece sa problemom nije u porastu, ali je nedopustivo da problem ostane zanemaren danas kada je lekarima i pacijentima na raspolaganju puno toga, što jesu savremeni instrumenti i aparati.

Prosek je da od 2 do 4 deteta na hiljadu imaju srednje teško oštećenje sluha a jedno u hiljadu teško i izražajno teško oštećenje sluha, precizira Bojanović.

Svetska zdravstvena organizacija ukazuje da primenom preventivnih mera kod dece do 15 godina može znatno da se smanje problemi oštećenja sluha za čak 50% .

“Želim da ukažem i na to da ušna mast može da napravi puno problema, gde ona može da poremeti ušnu funkciju ili tegobe koje može da izazove srednje uvo. Zato se preporučuju preventvni pregled kako bi se na vreme otkrili problemi i oni rešavali”, kaže Živković Marinković.

Adolescenti da se manje izlažu buci a česte upale srednjeg uva da se spreče – preporuka je lekara ORL specijalista.

“Bitno je praćenje faktora rizika i da li je prisutan treći krajnik pa je potrebna hiruška intervencija. Praćenje je važno kako bi se sprečilo kasnije oštećenje sluha ne samo senzori neuralnog koje obuhvata unutrašnje uvo i neuroauditivni put nego i konduktivni ili mešovito oštećenje sluha”, kaže Bojanović koja ističe da od deteta koje nije čulo mlazni avion pomagalima i adekvatnim lečenjem takvo dete može da upiše i muzičku školu.

Jedan broj dece neće pokazati odmah da postoji oštećenje, ali se problem ispolji sigurno od 4 do 16 godine i u pitanju je jednostarno oštećenje. Sve metode kojima ORL specijalisti otkrivaju poremećaje su BEZBOLNE, SIGURNE i OBJEKTIVNE.

U šest ordinacija ORL centra Ramonda na sedam najsavremenijih aparata sa tri decenije iskustva rade vrsni stručnjaci koji će brinuti o vašem zdravlju – Vaša RAMONDA.

Zakažite svoj termin već danas na telefon: 018/300-200.

FACEBOOK + INSTAGRAM

[iframe src=”https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2902.643346782135!2d21.902674314876364!3d43.321724981820715!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755b0b8227def3b%3A0x6086ce3279a84f2d!2sTodora%20Milovanovic%CC%81a%2021%2C%20Ni%C5%A1!5e0!3m2!1sen!2srs!4v1633151881492!5m2!1sen!2srs” width=”600″ height=”450″ style=”border:0;” allowfullscreen]

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Какао прилагодити слух да има селективан приступ према информацијама ?
    Можда претерујем са овим питањем или је то питање менталне хигијене ?!.
    РАМОНДА верујем да зна одговор !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com