Društvo

Ramazan je sinonim za molitvu, duhovnost i obroke posle mraka

Početak razmazana je u senci rata Izraela i Hamasa u pojasu Gaze, uz raspršene nade da bi sporazum o prekidu vatre mogao biti postignut pre početka muslimanskog svetog meseca.

Ranije je Iran odredio početak Ramazana za utorak nakon što je njegova kancelarija za posmatranje meseca saopštila da nije bilo moguće videti “polumesec ramazana”.

U Saudijskoj Arabiji je početak svetog meseca doveden u pitanje nakon što su neke od opservatorija kraljevine izvestile da je Mesec zaklonjen “oblačnim vremenom i česticama prašine”.

Konačna potvrda da je mesec vidljiv data je preko Astronomske opservatorije Univerziteta Al Majma u Rijadu.

Muftija (najviši verski autoritet) Jerusalima Muhamed Husein takođe je najavio početak muslimanskog meseca posta na palestinskim teritorijama u ponedeljak, navodi palestinska agencija Vafa.

Ovaj sveti mesec, koji čini jedan od pet stubova islama, počeće istog dana u Francuskoj, zemlji koja ima najveću muslimansku zajednicu u Evropi, saopštila je Velika džamija u Parizu, nadajući se “trenutnom prekidu vatre” u pojasu Gaze.

Za muslimane širom sveta, Ramazan je sinonim za molitvu, duhovnost i obroke posle mraka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com