Zdravlje

Rak kao posledica bombardovanja i osiromašenog uranijuma?

Stopa umiranja od raka u Srbiji, dostiže vrh smrtonosti  u Evropi, tvrdi predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodan Čikarić. On je u izjavi za RTS istakao da je to delom posledica NATO bombradovanja i korišćenja osiromašenog uranijuma koji izaziva mutacije gena i kancerogenezu.

Na Srbiju je tokom 78 dana bombardovanja bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma, što ne bi bilo tako opasno da je ta supstanca bačena u jednom komadu i na jedno mesto.

Osiromašeni uranijum je, većinom bacan na teritoriji Kosova i Metohije, a zatim je stvarao  oblake prašine, koje je vetar raznosio po celoj Srbiji, istakao je Čikarić.

Tako je osiromašeni uranijum stizao i u druge gradove, na farme, udisala ga je stoka, čije su proizvode konzumirali ljudi.

Maligni tumori mogu da se pojave 15 do 20 godina nakon izloženosti zračenju, što znači da i oni koji danas obolevaju od ove bolesti, mogu to smatrati posledicom bombardovanja, kazao je.

Prema podacima iz 2014. godine,  u Srbiji se karcinom pojavljavljivao 2,5 puta više od svetskog proseka, a na području KiM, koje je bilo izloženo najvećoj količini zračenja, iste godine je bilo 50 odsto više obolelih od raka u odnosu na 2013.

Osim osiromašenog uranijuma, u bombardovanju je  korišćen i plutonijum 239, koji je sastojak američkih atomskih bombi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com