Region

Rajko Krstić pozvao građane na besplatne višnje, otkupna cena obesmislila proizvodnju

Nezadovoljan otkupnom cenom višnje koja trenutno iznosi 40 dinara za kilogram, Rajko Krstić iz sela Čiflik kod Bele Palanke ponudio je ceo ovogodišnji rod građanima besplatno. Javni poziv da dođu na njegovo imanje, oberu višnje i naprave zimnicu uputio je preko svog Fejsbuk profila, prvog dana objave imao je preko stotinu komentara, a za vikend oko stotinu berača iz Bele Palanke.

Plod zreo i sladak, a priča Rajka Krstića gorka.

Od uloženog rada i novca u svoj višnjar koji je star oko 16 godina, ove godine Krstić neće zaraditi ni dinara. Prvo je kaže, razmišljao da višnje uopšte ne bere, a onda je došao na ideju da besplatno ponudi ljudima koji hoće da beru, da ne propadnu i da neko ipak ima „vajde“.

“Ceneći da dolazi zima duga i gladna“, napisao je uz fotografije kvalitetnih oblačinskih višanja i pozvao sve koji hoće u berbu da se jave i dođu u Čiflik.

„Srećni smo što kao porodica činimo dobro delo i verujemo da će naš primer slediti i drugi“, piše u Krstićevoj objavi.

A računica je sledeća.

Berači se plaćaju 25 dinara po kilogramu ubrane višnje. Plaćanje njihovog rada za oko 15 tona višanja, koliko Krstić procenjuje da ima ovogodišnji rod sa 860 stabala, plus prevoz do otkupnih stanica koje se nalaze u Pirotu i Merošini i hrana i piće za berače, koštala bi ga oko 200.000 dinara „živog novca“. Po otkupnoj ceni od 40 dinara, Krstić tvrdi da zaradu ne bi imao, samo trošak. Neizvesno je i u kom trenutku bi otkupljivač platio višnje, jer kaže da se dešavalo da novac dobije i posle godinu dana “ na po malo“.

„Proizvodnja višnje se isplatila do pre pet godina, kada je otkupna cena bila 70, do čak 120 dinara po kilogramu. Sada više nema nikakvog ekonomskog opravdanja i toga sam bio svestan i ove godine. Ljudi se javljaju i dolaze da beru i zadovoljan sam što su prihvatili moj poziv. U subotu je bilo oko stotinu ljudi, u nedelju manje jer je u toku noći pala kiša i napravila blato. Bela Palanka je malo mesto i svi se znamo, vest se brzo proširila“, kazao je Krstić Srbija vestima.

Nakon što podeli ovogodišnji rod, Krstić će, kaže, poseći višnje i zasaditi lešnik na ovoj parceli koja je površine jedan hektar.

„Zahvaljujem se i predsedniku Srbije što je na vreme upozorio da dolazi duga i teška zima. Zato još jednom pozivam sve građane da dođu i beru višnje koja je zanimljiv proizvod od koga može da se napravi sok, kompot, džem ili stavi u zamrzivač. Kad posečem višnje i ja dobijam ogrevno drvo, pa ćemo nekako svi zajedno da preživimo ovu zimu“, zaključio je uz gorak osmeh Rajko Krstić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. Spremi liker ili rakiju od višnje pa uživaj u zimi, koja će da zaledi zapad Evrope.

    1. Da l stvarno mislite da će se Evropa smrzavati… Mnogo slušate lažne medije, jedino ko će se ove zime smrzavati biće srbi i to ne zbog nekog rata već zbog rasula u državi, i zbog uništenog Epsa

  2. Svi se okoriste sem proizvodjača a njega niko ne štiti jer on je ovca za dranje .
    Sramota da se ovako nešto dešava.
    DOKLE BRE VIŠE !

    1. Važno da se izražava zahvalnost predsedniku. A toliko ste slepi kod očiju da ne vidite da je zbog njega bratije i ekipe svo zlo pa i ta cena višnje jer nema države.

  3. Prilično sam siguran da je naplatio osiguranje za te višnje pa ne sme da ih prodaje a ovamo kao nezadovoljan otkupnom cenom…

    1. Covek deli dzabe i nadje se opet neko kome ne valja. Pusti to druze da svinje pojedu ne daj ovoj stoki od naroda ni kilo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com