Društvo

Raj na toponičkoj reci

Jedan od turističkih potencijala Gradske opštine Crveni krst je Banja Topilo.

Banja Topilo se nalazi 25 km severno od Niša u živopisnoj dolini Toponičke reke na 630m nadmorske visine. Iako je ovo relativno mala i nova srpska banja, brzo se pročula po svojim lekovitim svojstvima.

Topilo se u zvaničnim dokumentima opštine Niš pominje prvi put tek 1985. godine, iako su prve kuće sagrađene 1971. godine. Prve analize vode obavljene su sredinom sedamdesetih za potrebe nekolicine meštana banje, i tada je potvrđena njena lekovitost. No, i pored toga, Topilo se sporo razvijalo. Meštani su sami finansirali izgradnju infrastrukture, visokonaponskog voda i sami kaptirali izvore. Kapacitet banje je oko 800 mesta u privatnom smeštaju.

Topla mineralna voda izvire iz oko 18 izvora, snagom od 10 m/sek. Sa temperaturom vode od 34°C Topilo spada u hladnije banje, zbog čega pogoduje obolelima od reumatskih bolesti. Voda se u terapeutske svrhe koristi za kupanje i za piće.

Voda za kupanje pomaže u lečenju:

Hroničnog i inflamatornog reumatizma
Degenerativnog reumatizma
Ekstraartikularnih reumatizma
Posledica psihičkih trauma
Funkcionalnih oboljenja nervnog sistema

Voda za piće pomaže u lečenju:

  • Hroničnog gastritisa i duodenita (hronična zapaljenja želuca i dvanaestopalačnog creva)
    Funkcionalne bolesti želuca i creva
    Hroničnog nekalkuloznog holecisita (hronično zapaljenje žučne kese bez kamenca)
    Bilijarne diskinezije (poremećaji funkcije žučne kese)
    Oboljenja bubrega i mokraćnih puteva*

Lekovita voda za piće se ne preporučuje kod obolelih od kamena u bubregu, jer podstiče Banja izbacivanje, pa može da izazove bolove. S druge strane, izuzetno je dobra za izbacivanje peska iz bubrega i čišćenje mokraćnih puteva. Za one koji ne bi trebalo da je piju, postoji i izvor sa bistrom vodom bez ikakvih dodatnih svojstava.

Posećuju je najviše oni koji imaju problema sa kostima. Mnogi nepokretni su u ovom daru prirode prohodali i iz njega odlazili zdravi i pravi, vraćajući se ponovo da „osveže“ svoje zdravlje.

Banjsko lečilište raspolaže sa dva bazena zatvorenog tipa po sistemu neprekidnog oticanja i doticanja vode direktno sa izvora. Kupanje traje 20 min i budući da je u pitanju lekovita voda, optimalno je jedno kupanje dnevno. Drugi bazen je namenjen samo ženama.

Banja je leti, a pogotovu vikendom, puna izletnika, koji dolaze da provedu dan u prirodi i rashlađuju se u Toponičkoj reci. U sezoni kroz banju prođe do 2.500 gostiju iz svih krajeva Srbije, a gosti dolaze i iz Makedonije, SAD, Danske, Holandije…
Kupalište. Izvor: novosti.rs

Banja ima svog lekara koji određuje adekvatnu terapiju. Za dodatnu relaksaciju gostima su na raspolaganju masaža i elektroterapija.

Sezona traje od 6. maja do 1. novembra.

Kako stići

Banja Topilo na 25 km od Niša krasi živopisnu dolinu Toponičke reke. Do banje možete stići asfaltnim putem koji iz Niša koji vodi ka selima Gornja Toponica i Vele polje.

BISERNA PEĆINA

Biserna pećina se smeštena na oko 350. metara nizvodno od Banje Topilo, na levoj obali Toponičke reke, 30-ak metara od korita reke. 80-ih godina, ova pećina je bila kaptirana za potrebe Moravskog vodovoda, a ulaz u pećinu je bio zazidan. Od pre nekoliko godina, od kako je vodovod van upotrebe, ulaz u pećinu je ponovo otvoren. Inače, ova pećina je nedovoljno istražena, a prema nekim saznanjima, u početnom delu ima nekoliko velikih sala sa jezerima. U ovoj pećini je pronadjena podvrsta slepog, nižeg račića Triconiscus bononiensis, ova podvrsta račića je nastala u ovoj pećini i nema je nigde više u svetu, ali je nepoznato da li je, zbog zatvaranja pećine, uspela da preživi.

Tekst je deo projekta “Upoznajte Crveni krst” koji je podržan od strane GO Crveni krst, a u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. molim vas interesuje me kako doci autobusom do banje drugo koliko kosta smestaj po jednom danu dali ima smestaj sa hranom cene dali leci bolove u ledima ovo sve pitam za mog kolegu kojeg bole leda i noge t.j stopala imali lekarski nadzor drugarski p;zdrav u ime mog kolege i mene stanko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com