Kultura

Radošu Antonijeviću nagrada “Niški salon 12/2”

Žiri u sastavu: Radmila Kostić, kustos iz Galerije savremene likovne umetnosti  Niš, Mara Makarić, kustos iz Narodnog muzeja u Nišu i Danijela Purešević, odgovorni urednik Redakcije za kulturu i umetnost RTS, doneo jednoglasnu odluku da nagradu “Niškog salona 12/2″ dodeli Radošu Antonijeviću za zidnu instalaciju-skulpturu po nazivom „Bezimeni”.

Radoš Antonijević je vajar, vanredni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Banja Luci.

Rad „Bezimeni” na jasan, direktan i ubedljiv način, sa minimalnim sredstvima, opisuje status jedinke u savremenom liberalno-kapitalističkom svetu. Reč je o amblematskom radu koji odražava duh vremena, gde je čovek nevidljivin bezimeni migrant, anonimni beskućnik bez identiteta, navodi se u saopštenju Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

“Umetnik je svestan da se već sada radi o permanentnom procesu, da će ugroženih i marginalizovanih ljudi svakoga dana biti više. Zbog toga on figuru anonimnog beskućnika oblači u vlastitu odeću, poistovećujući se s njim umetnik pokazuje da u globalno umreženom, modernom i tako kontradiktornom svetu, začas, svi možemo postati žrtve vladajućih odnosa u kojima kapital akumulira a ne raspoređuje i u kojem jse razvilo orvelovsko društvo kontrole i nadzora”, istakao je Sava Stepanov, jedan od selektora.

Takođe, žiri je uočio da je izložba kroz odabire dva selektora dosegla izuzetno visok profesionalni nivo markirajući aktuelne tendencije kako u društvu, tako i u savremenoj umetnosti.

Izložba će biti otvorena do 1. decembra u Oficirskom domu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com