Sport

Radnički pred STEČAJEM?

Na sednici Upravnog odbora niškog Radničkog, Rade Basta, direktor kluba, pokušao je da odgovori na pitanja koja su vezana za veoma lošu finansijsku sutaciju u klubu.

„Postoji obostrani interes da se reše problemi našem klubu. Mi ćemo doći do zaključka u roku od 15 dana, ako ne bude postojalo rešenje, klub ide u stečaj“, rekao je Basta.

Sastanak sa poveriocima

Dodao je da i od igrača i od javnih preduzeća očekuju da budu strpljivi i da sačekaju reprogram dugova i da se i jedni i drugi odreknu kamata i sudskih troškava. Na ovaj način  će klub, uz finansijsku podršku novog predsednika Ivice Tončeva, stati “na noge”.

Da podsetimo, dug fudbalskog kluba Radnički je 240 miliona dinara, 800 hiljada su kamate, 40 miliona porez, a 20 miliona duguju javnim preduzećima.

Problem, kako kaže Rade Basta, su takođe i tužbe nekolicine fudbalera koji nisu želeli da se odreknu svojih, na sudu, osvojenih primanja. Ukupan dug prema fudbalerim je 35 miliona dinara. Međutim, klub ne duguje samo fudbalerima, tu su i drugi fudbalski radnici, od kondicionih trenera do Gorana Vesića, bivšeg predsednika Radničkog, koji je tužio klub  za 12 miliona i 300 hiljada dinara.

Fudbaleri čija potraživanje je označio kao najveći problem nisu bili na ovom sastanku, a kada bude zakazan sledeći, biće opet pozvani.

Nova uprava ne želi da plaća tuđe dugove, a zakon im dozvoljava da klub odvedu u stečaj  ukoliko se ne pronađe zajednički jezik, epilog je današnje sednice UO.

Građani Niša dali podršku FK Radničkom

Međutim, postignut je dogovor sa poveriocima da se ne sme dozvoliti da se ugasi FK Radnički iz Niša. Novo rukovodstvo, poverioci, kao i fudbaleri bili su jedinstveni u stavu da je neophodno da se održi hitna sednica Skupštine Grada Niša, sa jedinom tačkom dnevnog reda – opstanak fudbalskog kluba sa Čaira.

Prisutni gradski privrednici odlučili su da podrže novo rukovodstvo uz obrazloženje da nikome nije u interesu da klub ode u stečaj, što je neminovno ako se ne pomogne klubu da hitno reši problem nagomilanih dugova.

Oni su naveli da nijedna uprava do sada nije imala iskren pristup prema poveriocima i da niko do sada nije transparentno obrazložio poveriocima, radnicima, navijačima i gradjanima Niša, teško finansijsko stanje u kojem se klub nalazi.

Zbog novog i otvorenog pristupa, prisutni su dali podršku novom rukovodstvu i poželeli im uspešnu predstojeću sezonu, piše u saoptenju koje je FK Radnički posalo na adresu Niških Vesti.

Uprkos očiglednoj želji da svi podjednako pomognu klubu da opstane, na sastanku se nisu pojavili bivši igrači Milenković Vladimir, Filipović Nenad, Pejčić Ivan i Đorđević Vladimir, koji su time pokazali da im sudbina kluba nije na prvom mestu, kao i da im je bitniji lični ili ne znamo čiji interes od održivog dogovora.

Ovi bivši igrači svojim ponašanjem i nezainteresovanošću za sudbinu kluba sa Čaira vređaju sve one koji se zalažu da klub opstane i preživi ovo teško vreme. Od njih, kao i od ostalih  poverioca,  zatraženo je da pokažu da su spremni na kompromis, što ne znači da oni treba da se odreknu svojih potraživanja, već da budu realni u svojim zahtevima jer klub u ovom trenutku nema taj novac, dodaje se u saopštenju.

Ohrabruje to što je većina prisutnih pokazala spremnost da se odrekne kamata, koje su ogromne i koje su se taložile godinama, dok se stiče utisak da je navedenim bivšim igračima bitnije da klub ne postoji, nego li da naplate potraživanja, jer u slučaju stečaja, koji je izvestan ako se ne dođe do kompromisa, oni će definitivno ostati bez svojih potraživanja jer klub nema ni pokretnu, ni nepokretnu imovinu. To svakako ne može biti njihov interes – da ostanu bez svojih potraživanja, što izaziva sumnju u čijem interesu rade i čine sve da FK Radnički nestane nakon 94 godine postojanja.

Šta će biti sa Radničkim videće se za otprilike dve nedelje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com