Društvo

Radnici propalih niških firmi ponovo protestovali ispred Gradske kuće

Predstavnici radnika nekadašnjih industrijskih giganata u Nišu trebalo bi da u toku naredne nedelje imaju sastank u Vladi Srbije na kojem će se razgovarati o isplati njihovih zaostalih plata, rekao je za Niške vesti Radosav Spajić, svojevremeno zaposlen u Fabrici pumpi „Jastrebac“.

On je rekao da su radnici prošlog petka bili na sastanku kod gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i dobili obećanje da će im ugovoriti sastanak u Vladi u narednih 10 dana.

 

„Očekujemo taj sastanak do sredine naredne nedelje. Osim toga jedna saradnica gradonačelnice je dobila zaduženje da u sudu dobije spaisak radnika koji imaju izvršne sudske presude i ukupan iznos potraživanja, a druga saradnica je dobila zadatak da u Centru za socijalni rad „Sveti Sava“ dobije podatak koliko je radnika proteklih godina dobilo socijalnu pomoć. Pravo da se prijave za socijalnu pomoć imali su radnici koji imaju izvršna sudska rešenja o isplati zaostalih zarada, kao i oni koji su odustali od toga da tuže fabriku u kojoj su radili, ali imaju potpisane sporazume o tome“, izjavio je Spajić.

On je kazao da se trenutno prvenstveno bore za radnike koji imaju presude Osnovnog suda i Privrednog suda, odnosno izmaju izvršna sudska rešenja, a potom i za sve ostale.

Procenjuje se da oko 9.000 radnika nekadašnjih industrijskih giganata u Nišu nije uspelo da naplati svoja potraživanja za plate. Njihova borba za isplatu plata počela je još juna 2009. godine, a i dalje traje.

Radnici se već godinama zbog zaostalih plata okupljaju petkom u 10 časova ispred Gradske kuće.

Današnjem protestnom skupu prisustvovalo je 30-tak radnika. Oni su kazali da bi ih bilo i mnogo više, kad bi njihove kolege iz okolnih sela imale para da dodju na protest.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. AV Vam je obecao 2012. godine, cim bude pobedio na izborima ispatice Vam sve zaostale plate sa kamatom ali pre toga mora da pobedi bivsu vlast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com