Ekonomija

Radnici propalih firmi protestom će dočekati Vladu Srbije u Nišu

Radnici propalih niških društvenih firmi koji potražuju zaostale plate i koji skoro jednu deceniju svakog petka protestuju ispred Gradske kuće, najavili su da će se u sredu, 21. marta ponovo okupiti na tom mestu kako bi dočekali Vladu Srbije.

Radnici su kazali da su tražili da se u sredu, kada u Niš treba da dodju srpska i makedonska Vlada, sastanu sa premijerkom i ministrima, ali da sigurno neće doći do tog sastanka zbog prezauzetosti članova naše Vlade.

Nekadašnji radnik MIN “Vagonke” Aleksandar Bogdanović kazao je da će protest biti organizovan kako bi Vlada Srbije videla “gladan narod” koji je ostao bez posla krivicom države.

“Dali nam ili ne dali da se skupimo, mi dolazimo. Gradili smo ovu zemlju, a država nam je upropastila preduzeća i ne daje nam naše zarade”, rekao Bogdanović na današnjem protestu.

On je istakao da su radnici planirali da u sredu postave šatore ispred Gradske kuće i tako dočekaju premijerku, ali za tako nešto nisu dobili dozvolu policije.

“Imamo sudske presude za neisplaćene plate, ali u ovoj zemlji se sud ne poštuje. Aleksandar Vučić je glavni krivac za to, jer se on za sve pita”, rekao je Bogdanović kome je firma u kojoj je radio ostala dužna bezmalo pet miliona dinara.

Nekadašnji radnik “Duvanprometa” Dragan Mirković izjavio je na protestu da je veliko pitanje da li je naša država pravna ili kvazi država kada ne poštuje presude koje sud donosi.

“Aleksandar Vučić, glavni čovek u našoj državi, na svakoj televiziji kaže kako podržava narod, sud i demokratiju, ali presude za zarade koje mi imamo neće da uvaži”, rekao je Mirković.

Predstavnik radnika Žarko Djordjević istakao je da i dalje pokušava da ugovori sastanak u Ministarstvu privrede na kome bi se se razgovaralo o isplati zaostalih plata, ali da sve ide “u rikverc”.

“Tražimo od gradskog većnika Mihajla Zdravkovića da zajedno sa novom načelnicom Nišavskog okruga Draganom Sotirovski i gradonačelnikom Darkom Bulatovićem, izdejstvuju taj sastanak”, kazao je Djordjević.

Radnici su podsetili da mesecima već niko iz Vlade Srbije ne spominje isplatu njihovih zaostalih plata, iako je oktobra 2016. godine, prilikom boravka Vlade Srbije u Nišu tadašnji premijer Aleksandar Vučić obećao da će plate biti isplaćene do kraja te godine.
Zaostale zarade potražuje oko 9.000 radnika propalih društvenih firmi u Nišu, a procenjuje se da ukupan iznos njihovih potraživanja premašuje 4,5 milijardi dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com