Društvo

Radnici “Leonija” na kratko obustavili rad zbog smanjenja plata

Zaposleni u pogonima “Leonija” u Malošištu, Nišu i Prokuplju danas su na sat vremena obustavili rad zbog smanjenja zarada i neisplaćivanja prekovremenog rada.

Radnici su rekli za Niške vesti da se ne radi o štrajku, već o spontanom odbijanju da krenu da rade dok od šefova i direktora ne dobiju objašnje zbog čega su im junske plate smanjene za pet do deset hiljada dinara.

“Svi smo bili zaprepašćeni kada smo dobili junske plate jer su drastično smanjene. Bile su oko 39.000 dinara, a sada su nam isplatili izmedju 31.000 i 35.000 dinara”, istakli su radnici u pogonu u Nišu.

Jedna od nezadovoljnih radnica, kazala je da su se uslovi rada u “Leoniju” drastično pogoršali od kada su strane direktore zamenili naši ljudi.

“Prekovremeni rad i rad subotom se preračunava u slobodne dane, ali se ti slobodni dani uzimaju ukoliko vas fabrika preko nedelje pošalje dva, tri dana na odmor jer trentno nema posla. Ukoliko radite na traci, a zatreba vam slobodan dan iz bilo kog razloga nema šanse da ga dobijete, koliko god prekovremenog rada imali”, naglasila je radnica “Leonija”.

Prekovremeni rad, dodala je ona, ukoliko i nešto ostane nakon “prebijanja” sa slobodnim danima, u “Leoniju” se isplaćuje na svakih osam meseci.

Foto: Arhiva, B. Lj.

Ona je kazala da, se radnici redovno premeštaju sa jednog radnog mesta na drugo ili iz jedne fabrike u drugu, iako većina radnika nije potpisala saglasnost za tako nešto. Takodje se radnici, bez njihove potpisane saglasnosti, rasporedjuju da rade u trećoj smeni.

“Svi oni koji se pobune zbog malih plata ili zbog premeštanja na drugo radno mesto, dobijaju odgovor da mogu da uzmu radnu knjižicu i odu iz fabrike, ukoliko im nešto ne odgovara. Nema kompromisa i dogovora”, rekla je radnica “Leonija”.

Kompanija “Leoni” za sada se nije oglasila povodom obustave rada zaposlenih. Odgovor se očkeuje u toku sutrašnjeg dana. Ovo je prva obustava rada radnika u “Leoniju” od kako je pre 10 godina ta kompanija počela da radi u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com