Ekonomija

Radnici koji su ostali bez posla zbog gašenja kooperanata Olimpiasa drugi dan ispred fabrike čekali na odgovore

Drugi dan zaredom radnici koji su ostali bez posla zbog gašenja firmi koje su kooperanti kompanije Olimpias Srb, bili su ispred fabrike s ciljem da dobiju odgovore, kako navode, i od rukovodstva Olimpiasa, ali i od države, zašto su firme bez ikakve najave ugašene, zašto su sada svi ostali bez posla i ima li načina da se pomogne da firme opstanu, a makar deo radnika da ostane da radi.

Jednan od kooperanata koji je u likvidaciji je Tessil. Radnici kažu da je proizvodnja trajala do petka, a radilo se u dve smene. U ponedeljak je radnicima stigao poziv za hitan sastanak, gde im je saopšteno da se firma gasi, a oni ostaju bez posla.

“Situacija je takva da je firma dobro poslovala i radila i da smo odjenom u ponedeljak pozvani na sastanak i dobili smo obaveštenje da firma ide u likvidaciju zbog novonastale situacije, zbog teškog poslovanja, a država nije izašla u susret da pomogne radnicima. Samo u firmi Tessil ima 170 radnika. Ugašene su još dve firme, sve ukupno oko 600 radnika ostaje bez posla”, kazala je Tanja Krstić, radnica firme Tessil.

Ona je istakla da se sve ovo desilo iznenada i bez ikakvog nagoveštaja, jer je firma, prema njenim rečima, dobro radila.

“Očekujemo da nadležni reaguju i da nam pomognu da firma ostane da radi. Jer naš direktor želi da firma ostane da radi, ali jednostavno ne može finansijski sve da podnese. Direktor podržava ovaj naš protest”, izjavila je Tanja Krstić.

Niko od nadležnih iz firme Tessil ili drugih firmi koje su ugašene nije bio ispred fabrike i nije se obratio medijima.

“Koliko mi znamo, direktor je rekao da bi trebalo da se omogući da otpusti veći broj radnika, otprilike oko 20% i naravno da dobije pomoć države. Oni nisu ništa preduzeli jer smatraju da su manjina i da nema poente, ali zato smo mi tu da pitamo da li hoće država da nam pomogne, jer sada smo svi ostali bez posla. Ne znam da li ima 20% onih koji bi dobrovoljno otišli, ali evo ja ću prva kući da sedim da bih oslobodila nekome radno mesto, ako je to uslov da ostanemo da radimo. Naravno, ja bih volela da kad firma stane na noge ponovo vrati sve radnike da nastavimo da radimo. Naša firma nije otpustila nijednog radnika u toku vanrednog stanja”, izjavila je Ana Ilić, radnica firme Tessil.

Foto: P. V.

Iz kompanije Olimpias Srb poručili su da je deo dobavljača kompanije Olimpias Srb iz Niša je odlučio da zatvori svoje kompanije.

“Tecnostiro, Nora Serbia i Tessil group su u skladu sa zakonom pokrenule proces likvidacije, koji podrazumeva i prestanak radnog odnosa svih zaposlenih. Zaposleni u ovim kompanijama su obavešteni i biće im u zakonskom roku isplaćena sva primanja. Olimpias Srb će preduzeti korake da preuzme više desetina zaposlenih žena iz ove tri kompanije koje su sada na trudničkom ili porodiljskom odsustvu i nastojaće se da one bude radno zbrinute. Mašine će ostati sačuvane kako bi se proizvodnja ponovo uspostavila kada se stvore uslovi na tržištu. Plan je da se zaposleni kompanija dobavljača koji ovime ostaju bez posla ponovo angažuju čim se stvore uslovi na tržištu, imajući u vidu da je u njih i razvoj njihovih znanja I veština godinama ulagano i da se radi o iskusnim I vrednim tekstilnim radnicima”, poručili su iz kompanije Olimpias Srb.

Kako ističu razlozi za odluku o gašenju poslovanja su višestruki.

“Vanredna situacija sa pandemijom virusa COVID19 je rezultirala gotovo totalnim usporavanjem potrošnje tekstilnih proizvoda na globalnom nivou, a pogotovo na referentnim tržištima Olimpias Srb, čiji je jedini kupac gotovih proizvoda Benetton grupa. Ova situacija traje već mesecima i dodaje se značajnom smanjenju količina koja je već bila u toku, sve  posledica poznate negativne ekonomske situacije koja je zahvatila različita tržišta (italijansko i evropsko). Uprkos merama pomoći koje su preduzele različite države kako bi pomogle ekonomiji, jasno je da sve ovo dovodi do oštrog smanjenja narudžbina, pa čak i do otkazivanja onoga što je Olimpias Srbija počela da proizvodi. Procene pokazuju smanjenje ukupne proizvodnje veće od 35%, u pogledu broja komada. Pored ovih poteškoća, postoje i problemi nabavke sirovina I transporta, kao i složenost koja proizilazi iz novih smernica za organizaciju rada sa fizičkim distanciranjem. Situacija u proizvodnom lancu snabdevanja je kritična”, navode u saopštenju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Ovo sto je izjavila moja bivsa kolegenica Ana Ilic nije istina ja sam sa jos 10 kolegenica dobila otkaz 23.3.2020god a kao sto znate bilo je vreme vanrednog stanja….otkaz sam dobila na kucnu adresu kao tehnoloski visak….otkazao je ugovore i radnicama kojima je ugovor isticao samim tim to nije istina oni su mene zvali posle izvesnog vremena da se vratim na posao da bi iskoristili subvencije pomoc od drzave sto sam ja odbila ….nije sve ovako kao sto su pojedine rekle poslovali su u mnogo manjem obimu radile smo po 6 sati od Septembra meseca do marta….nego su ovaj protest organizovale zene izmanipulisane gazdom Nikolom Barko.

  2. Napunili džepove, koristili najjeftiniju radnu snagu oko 10 godina a sad bi još pomoć od države, daj da im se i plati što posluju u našoj državi a pri tom ne poštuju prava a ni zakone iste. Pandemija je izgovor. Mesecima unazad skoro sve firme u kompleksu nemaju posla.

  3. Radio sam do nedavno u olipias srb,deo starog benetona.Radio sam jako dugo punih 4 godina, mogu reći iz iskustva da je to užas od firme,znam vrlo dobro kako se posluje jer nema pogona u kom nisam bio na ispomoći.Želim ovim putem da poručim zaposlenima Tesilla,da dignu glavu gore jer takva firma nije vredna njihovog rada.Ima boljeg,ima i lepšeg, nije taj olimpias sve.Posla ima,tražite, ne vraćajte se tamo,nemojte verovati tim Italijanima, da im je stalo do Vas oni bi Vas radno zbrinuli, ne bi Vam ovo uradili.. SRAMOTA….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com