Ekonomija

Radnici “Gorice” do plata dogovorom na sudu?

Osnovni i Viši sud u Nišu potpisali su protokol o medijaciji sa Javno-komunalnim preduzećem “Gorica” koje vodi sporove sa oko 200 svojih radnika.

Zamenica predsednika Osnovnog suda Sanja Kostić izjavila je da će radnici “Gorice” narednih dana biti obavešteni o mogućnosti da sporove sa firmom reše putem medijacije, a o tom postupku će se izjašnjavati na predstojećim sudskim ročištima.

Vršilac dužnosti direktora “Gorice” Igor Novaković rekao je da su radnici tužili to preduzeće zbog isplaćivanja zarada manjih od minimalno propisanih i zbog neisplaćivanja prevoza.

On je kazao da se radi o dugovima nastalim tokom 2015. godine i 2016. godine kada je račun “Gorice” bio 300 dana u blokadi.

“Preduzeće nije imalo novac na računu za isplatu zarada i dugovi prema radnicima dostigli su 20 do 30 miliona. Troškovi sudjenja procenjuju se na 70 miliona dinara, ali bi primenom postupka medijacije bili smanjeni za 20 miliona dinara”, rekao je Novaković.

Viši sud je januara ove godine potpisao protokol o medijaciji i s Javno-komunalnim preduzećem “Objedinjena naplata” i pregovara o potpisivanju protokola s drugim javno-komunalnim preduzećima i Elektrodistribucijom.

Zoran Krstić, predsednik Višeg suda u Nišu

Predsednik Višeg suda u Nišu Zoran Krstić izjavio je danas da je za godinu dana rada zajedničke Službe za medijaciju Višeg i Osnovnog suda, postupkom medijacije u Nišu rešeno 60-tak sudskih sporova, a 40-tak je u postupku rešavanja.

“Opredeljenje je da se alternativni načini rešavanja sporova i dalje promovišu. U Americi se 90 odsto sporova rešava na taj način”, istakao je Krstić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com