Društvo

Radionica programiranja za osnovce

Gradska opština Medijana u saradnji sa Školom za strane jezike „Cambridge International“ organizovala je besplatnu radionicu programiranja i robotike za učenike osnovnih škola koje se nalaze na njenoj teritoriji. Radionica je okupila preko 80 učenika iz 10 škola. Cilj je da učenici bar deo zimskog raspusta provedu korisno, uz časove koji im mogu biti od koristi u daljem školovanju, ali i da pokažu svoju kreativnost.

“Opština Medijana je uvidela koliko su deca zainteresovana za nove tehnologije i zbog toga smo sa školom „Cambridge International“ organizovali ovu školu programiranja koja je namenjena učenicima od prvog do sedmog razreda osnovnih škola koje se nalaze na teritoriji ove opštine. Danas će se učenici upoznati sa robotikom, ali i sa novim tehnologijama koje se primenjuju u programiranju. Osim toga, upoznaće se i sa načinom na koji  nova tehnologija može da se primeni u svakodnevnom životu”, kaže većnik za sport i obrazovanje profesor Srđan Jovković.

Kurs koji se održava u Gradskoj opštini Medijana je besplatan za osnovce, a kako je interesovanje osnovaca prevazišlo očikavanja, organizatori su odlučili da radionice u toku raspusta organizuju u još dva termina. Učenike koji učistvuju u radionici škole su same izabrale.

Ivan Živić iz škole „Cambridge International“ ističe da su i oni prezadovoljni odazivom đaka.

“Cilj radionice je da osnažimo decu i roditelje kako bi shvatili da programiranje nije bauk i da uz odgovarajuće metode može uspešno da se savlada, a time ih uvodimo u jednu novu sferu, dok znanje koje usvoje ovde može u budućnosti da im bude od pomoći i oko izbora poziva”, kaže Ivan Živić.

Deca su u okviru radionice najpre radila igricu u programskom jeziku  skreč, a zatim su programirali edukativne robote. Praktično to znači da su robotima postavili konkretne putanje kretanja kojima su oni prošli.

Ivan Živić je dodao da je jedan od ciljava ove radionice da se roditeljima i deci  ukaže na važnost bavljenja programiranjem jer kroz programiranje deca stiču i druge životne veštine a razvijaju i mentalne sposobnosti.

“Svedoci smo činjenice da u IT sektoru ima sve više prostora za zapošlljavanje, dok su neke profesije trenutno nefunkcionalne. Upravo iz tog razloga želimo da im ukažemo i na to šta bi moglo da bude njihovo buduće zanimanje”, dodaje Živić.

Jelena Stojanović je učenica petog razreda OŠ “Vožd Karađorđe” i učesnik je radionice programiranja.

“Programiranje me jako zanima, danas sam dosta naučila, nastaviću i sama da učim. Jedan od razloga je i to što je programiranje zanimanje budućnosti, ali, čak i da se ne bavim time potrebno je da poznajem programiranja zbog njegove primene i u ostalim oblastima”, kaže Jelena.

Jovan Nikodijević je učenik četvrtog razreda OŠ “Stefan Nemanja”.

“Ovde sam da bih naučio da programiram, ali želim da pomažem i svojim drugovima tako što ću znanje koje sam sada stekao da prenesem njima”, kaže Jovan. “Posebno me zanima rad u programu skreč i u tom programu radim već pola godine”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com