Društvo

Radionica: Naši podaci u onlajn svetu

Koliko je važno da oprezno postupate sa svojim jedinstvenim matičnim brojem i kako da zaštitite jedan od najekspolatisanijih podataka o ličnosti? Gde upotreba jmbg i drugih podataka o ličnosti ima, a gde nema opravdanost i kako da se zaštitite od potencijalnih zloupotreba u onlajn svetu? O ovim temama će se razgovarati na onlajn radionici 28. januara od 17h. Događaj realizuje EU info kutak Niš u saradnji sa Share fondacijom, povodom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti.

 

 

“Na radionici ćemo objasniti šta su podaci o ličnosti, kako se obrađuju, koji su rizici i kako ih umanjiti. Izuzetno brz razvoj i implementacija tehnologija za prikupljanje, skladištenje i obradu podataka, uključujući razvoj poslovne inteligencije i mašinskog učenja, izazivaju bojazan ko sve zapravo ima naše lične podatke i kako sa njima postupa. Treba imati u vidu da smo postali digitalno društvo i da se sve više društvenih procesa zasniva na obradi podataka o ličnosti te je neohodno razmotriti dobre i loše strane”, kažu organizatori radionice.

Obrada ličnih podataka nije sama po sebi nezakonita, ali je važno da postoji pravni osnov i jasno određena svrha obrade podataka, koja nije protivna zakonima. Zaštita privatnosti i zaštita ličnih podataka umnogome danas zavise od naših odluka i našeg ponašanja, zato je važno da ih sami dobro poznajemo.

Radionicu će voditi Nevena Krivokapić Martinović i Mila Bajić iz Share fondacije.

Nevena Krivokapić Martinović je koordinatorka SHARE Fondacije za onlajn medije i slobodu izražavanja i advokatica. Poseduje višegodišnje iskustvo u oblastima medijskog, poslovnog i IT prava. Mila Bajić je istraživačica SHARE Fondacije sa fokusom na odnos medija, tehnologije i privatnosti.

Teme koje će biti obrađene tokom radionice:

  • Naša prava i obaveze kada ustupamo lične podatke?
  • Koje podatke drugi imaju o nama – država, poslodavci, kompanije i onlajn servisi?
  • Šta podrazumeva zakonita obrada podataka?
  • Principi Evropskog pravnog okvira
  • Naučene lekcije – Gde se najčešće krši prvatnost građana?

Organizatori poručuju da je radionica besplatna za sve zainteresovane građane i građanke, ali je iz organizacionih razloga neophodna prijava popunjavanjem formulara koji se nalazi ispod, najkasnije do 28. januara u 10 sati ili do popune kapaciteta.

Prijavni formular – LINK

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com