Društvo

Radionica „Kreativna gastronomija“ za mlade kuvare i migrante u Nišu

Deca migranti smeštena u Zavodu za vaspitanje omladine u Nišu i učenici srednje Turističko-ugostiteljske škole pripremala su danas kulinarske specijalitete iz Avganistana i Srbije u okviru radionice „Kreativna gastronomija“ koja je u petak održana u Zavodu.

Jelena Marić Luković, ispred Podrške EU opštinama i gradovima u kojima borave migranti kazala je da su deca migranti i učenici iz Niša na radionici imala priliku da se bolje upoznaju i da ih različiti ukusi povežu.

„Bila je ovo prilika da mladi migrantima, kao i štićenicima Zavoda otvorimo svet kulinarstva, informišemo ih i naučimo neke nove veštine. Možda će neko od njih odabrati ovu profesiju za svoje zanimanje“, izjavila je Marić Luković.

Foto: Lj. B.

Ona je kazala da su učenici srednje Turističko-ugostiteljske škole prvi put posetili Zavod za vaspitanje omladine.

„Institucionalni smeštaj zna da izazove odredjenu stigmatizaciju u društvu, zato je važno da se mladi upoznaju i da shvate da su ih različite životne okolnosti odvele na različite strane, a da smo u suštini svi isti“, rekla je Marić Luković.

Nastavnik kuvarstva Turističko-ugostiteljske škole Milan Milojić rekao je da radionica „Kreativna gastronomija“ predstavlja novo iskustvo za učenike i nastavnike te škole.

„Učenici su zadovoljni što su imalii priliku da kuvaju zajedno sa decom migrantima i što su mogli da od njih nauče finese u začinjavanju jela. Pripremali su zajedno sote na avganistanski način, a to jelo je specifično jer se za njegovu pripremu koristi kurkuma, dosta limunovog soka i jogurt“, kazao je Milojić.

Foto: Lj. B.

Direktorka Zavoda za vaspitanje omladine u Nišu Jelena Aksić podsetila je da ta ustanova od 2011. godine ima Centar za smeštaj maloletnih stranih lica koja u našoj zemlji borave bez roditelja, odnosno bez staratelja.

„Zahvaljujući odličnoj saradnji sa programom Podrška Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dobili smo prošle jeseni lopte i druge sportske rekvizite, a sada kompjutersku opremu, inventar za kuhinju i ormare“, istakla je Aksić.

Prema njenim rečima od 2011. godine do sada u Centru je boravilo oko 500 dece migranata a pored usluga smeštaja, svoj deci obezbedjena je psihosocijalna podrška, edukaciono-korektivna pomoć i radna terapija. U Zavodu se trenutno nalazi osam mladih migranata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com