Društvo

Rade Vučković Niški svrstan u najviđenije Rome sveta

O romima govorimo povodom nekih njihovih dana pa ih u međuvremenu zaboravimo čak i kada su u pitanju Romi lutalice, prosjaci, sakljupači sekundarnih sirovina. Za njih se kaže da vole život, pesmu i igru, ali ne i da su pojedini majstori u pisanju, poznati umetnici, virtuozi na gitari, harmonici…

Pomenućemo samo neke: Jovan Damnjanović predsednik Svetske organizacije roma, Svetislav Jovanović, Džej Ramadanovski, Šaban Bajramović, Mile Petrović, Marija Šerifovic, Šaban Šaulic, Ljuba Aličić, Kristijan Vučković, Vida Pavlović, Verica Šerifović, Jagoda Jovanović, Beki Bekić.. a onda i mnoge svetski poznate Rome: Đango Rajnhard, Pablo Pikaso, prof dr Marko Aladin Sejdić, Jul Briner, Tajson Fjuri, Majkl Kejn, Čarli Čaplin, Ava Gardner, Roni But. Sve njih znamo i divimo im se po onome šta su radili i šta su iza sebe ostavili.

Rade Vučković Niški-kompozitor, tekstopisac, pisac, novinar, sineasta, je Rom iz našeg komšiluka koga ovaj kraj poštuje na osnovu onoga što je dao u muzici, pisanoj reči, u kulturi svoga naroda za očuvanje kulture i tradicije svog naroda. Upravo on svrstan je u najviđenije Rome sveta. U najviđenije Rome sveta svrstalo ga je udruženje EU Rom čiji je predsednik Marko Sejdić. Od Svetske organizacije Roma dobio je i zlatnu plaketu za njegov rad. Plaketu mu je uručio predsednik Jovan Damnjanović, romski ambasador mira.

Osim ove prestižne titule i priznanja, Radetu Vučkoviću će biti dodeljena i Zlatna plaketa za životno delo. Ovo priznanje će mu sutra, u galeriji Narodne banke Srbije dodeliti “Romano kulturako kher”, Muzej romske kulture iz Beograda povodom otvaranja izložbe “Uloga romskih medija”.

Rade Vučković je rođen 1951. godine u selu Kamenica kod Niša u siromašnoj romskoj porodici u mešovitom braku. Ima brata blizanca i  bio je prinuđen da se kao siromašno romsko dete povinuje životnim okolnostima i pođe putevima koji su mu oni trasirale. Život ga je naterao da shvati da se nista ne dobija bez velikog napora i rada.

Imao je talenat, pa je svoje prve muzičke korake da bi došao do parčeta hleba imao na harmonici. Nije se zadovoljio da bude, kako kaže “običan muzikant”, pa je nastavio da se školuje kako bi postao poznat i priznat muzičar, tekstopisac kompozitor i novinar.

Teškim radom stekao je status samostalnog umetnika, pa je 1989. godine usledila i nagrada. Za sada je on jediji Rom koji je u vreme bivše Jugoslavije proglašen kompozitorom godine. Njegova pesma “O, NE NE DOLAZI U MOJ SAN”, koju je otpevao takođe naš Nišlija Boban Zdravković je bila jedan od najvećih hitova.

Rade ističe da je to vokalnom solisti, Bobanu Zdravkoviću bio najveći hit.

“Za 44 godine rada oko 2.500 hiljade pesama sam komponovao. Sarađivao sa svim poznatim tekstopiscima, Stevicom Spasićem, dr Radmilom Todorović, Zoranom Matićem, Jovicom Nedeljković, Radmilom Mudrinić i mnogim drugim vrhunskim muzičarima”, ističe Rade Vučković.

U više navrata angazovan je na poboljšanju i obrazovanju svojih sunarodnika i veći deo svog profesionalnog rada je stavio u službi svog romskog naroda.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com