Kultura

Rad, lepote pesme i nezaborava

Na poziv UK „Branko Miljković“ i Omladinskog Saveta Niša, niški pesnici, „čuvari Miljkovićeve vatre“, a na dan rođenja princa poezije Branka Miljkovića 29. januar 1934.. , okupili su se ispred Narodnog pozorišta, pred spomen bistom pesnika.

Prošlo je 87. godina od njegovog rođenja

Odazvao se je veliki broj pesnika, koji su sa cvetom u ruci i živom reči na usnama slavili rađanje pesnika. Time su sugrađanima pokazali da je zaborav prevaziđen i da se stihovanjem „Pesniku u pohode“ mesec januar slavi simbolom rađanja, a rađanje pesnika rađanjem pesme, osmeha koji iz topline dušene izranja i ne skida sa lica. Stihom je  krunisan život koji privlači život ili kako je Miljković sažeo u stihu „Jer pesma se ne piše, ona se živi“.

Pesničko okupljanje otvorio je predsednik UK „Branko Miljković“ pesnik Božo Zečević a skup je, u ime Omladinskog Saveta Niša, pozdravio Zoran Pavlović, koji je istakao da je dogovoreno da će se svakog januara nastaviti sa organizovanjem ove manifestacije, dok će nakon polaganja venaca biti održana i tribina posvećena princu poezije.

Pesnici su stihovima dozivali nove i nove naraštaje koji pristižu da im se pridruže u pesničkoj tradiciji „Pesniku u pohode“ ne bi li se na taj način  upesmili na listovima pesničke knjige života.

Na samom kraju druženja pesnicima se obratila biblotekarka OŠ „Branko Miljković“ Dragana Pešić Glavašević. Pozdravivši pesnički skup obavestila ih je da je i ove godine raspisan literarni konkurs „Brankovo pere“ za učenike do osmog razreda.

Pred spomenikom Braka Miljkovića stihove su govorili Milijana Seta, Buba Vranić, Biljana Đorđević, Dragiša Eraković, Tanja Trašević, Mirjana Svetozarević, Miroslav Mišo Bakrać,  Svetlana Ilić… uz prisustvo ljubitelja pisane reči i slučajnih prolaznika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com