Društvo

Računarski smer napravio bum među osmacima

Gimnazije su ove godine bile najtraženije škole među osnovcima koji su polagali završni ispit i to kako u Nišu, tako i na teritoriji cele Srbije, objavljneo je na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a ovaj podatak su potvrdili i u Okružnoj upisnoj komisiji u Nišu.

Na drugom mestu po interesovanju osnovaca za upis nalaze se IT ili računarska odeljenja. Povećano je interesovanje među osnovcima za neka od odeljenja u elektrotehničkim školama, ali je zato smanjeno interesovanje za smerove u ekonomskoj školi, ali i za neke od smerova u Ugostiteljko-turističkoj.

„Ove godine su gimnazije upisali učenici sa najvećim brojem osvojenih bodova na završnom ispitu, a najviše njih je bilo zainteresovano za prirodno-matematički smer“, kažu u Okružnoj komisiji u Nišu.

Na drugom mestu se nalaze računarska odeljenja. Primera radi u Nišu se 280 osmaka prijavilo za računarsko odeljenje u Gimnaziji „Bora Stanković“ koja će ove godine upisati tri odeljenja ovog smera, a to znači 60 učenika.

Na trećem mestu se po intersovanju osmaka nalazile, takođe, gimnazije ali specijalizovana i dvojezična odeljenja, a na četvrtom mestu su opet gimnazije, odnosno društveno-jezički smer u njima.

„Ono što je neka vrsta novine ove godine to je povećano interesovanje osnovaca za neke od smerova u elektrotehničkim čkolama, ali je nastavljen i trend upisa na pojedinim smerovima medicinskih škola“, objašnjavaju u Okružnoj komisiji.

I dalje se znatno manje učenika opredeljuje za smerove u mašinskim školama, a znatno je pao pad i za ekonomske škole.

„Zanimljiv podatak je i da su svi smerovi u Tehničkoj školi „12.februar“ popunjeni, ali sa znatno manjim brojem osvojenih bodova na završnom ispitu“, kažu u Okružnoj komisiji.

Prema podacima Okružne komisije u Nišu koji su objavljeni i na sajtu Ministarstva prosvete, u centralnoj bazi podataka za Nišavski okrug je upisano 3.575 kandidata, ali je završni ispit polagalo njih 3.463, što znači da 112 učenika nije izašlo na završni ispit, a razlozi za to su mnogobrojni. Neki od njih su upućeni na razredni ispit u avgustu, neki su odustali od daljeg školovanja, nekoliko njih je otišlo u inostrantsvo.

„Zanimljiv je podatak da se ove godine više nego do sada učenika odlučilo da školovanje nastavi u nekoj od privatnih srednjih škola. Takvih učenika je oko dvadeset, dok ih je ranije bilo tek nekoliko“, kažu u Okružnoj upisnoj komisiji.

Samo četiri učenika sa 100 poena

Kao posebno interesantno oni navode i to da su samo četiri učenika od 3.463 kandidata, imali sto poena zajedno sa uspehom iz škole, bodovima na završnom ispitu i bodovima za nagrade koji su osvojili na republičkim takmičenjima.

Ovogodišnji završni ispit je obeležio i veliki broj osnovaca koji su polagali prijemne ispite.

„Čak 782 osmaka se prijavilo za polaganje prijemnih ispita što je 20 odsto od ukupnog broja, a to znači da je sveki peti osnovac želeo da upiše ili umetničku ili muzičku školu, ali i neko od specijalizovanih odeljenja“, dodaju u Okružnoj komisiji. „U međuvremenu su neki od njih odustali, pa je prijemne ispite polagalo 696 osmaka, a položilo je njih 512“.

Ukupan broj mesta u srednjim školama Nišavskog okruga bilo je, po Konkursu koji je raspisan, 3.701, a u prvom upisnom krugu je popunjeno 3.371 mesto.

U Nišu je u Prehrambeno-hemijskoj školi ostalo 17 mesta na smeru hemijski laborant, a u Školi mode i lepote 19 mesta na smeru modni krojač, pa je formiranje ovih odeljenja pod znakom pitanja. U ostalim srednjim stručnim školama ostalo je po neko mesto, za jednog do dva učenika, u 20 odeljenja, a radi se o Mašinskoj školi Niš, Građevinskoj školi, Elektrotehničkoj „Nikola Tesla“, ali i školama u Aleksincu, Doljevcu i Svrljigu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com