Društvo

„Putujuće pozorište Šopalović“ za 140 godina rada

Predstavom „Putujuće pozorište Šopalović“ koju su izveli učenici i nastupom hora, Prva niška gimnazija Stevan Sremac u Nišu je završila nedelju obeležavanja 140 godina od osnivanja. Svečanoj akademiji u Narodnom pozoruštu prisustvovao je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović kao i vladika niški Arsenije, ali i mnogobrojne zvanice, dobrotvori škole, profesori i učenici. Pozdravljajući goste gradonačelnik Bulatović je istako da i sama činjenica da je gimnazija osnovana 1878.godine govori koliko je značajna za grad, ali i kakav je uticaj imala na razvoj obrazovanje, a potom i kulture u Nišu.

„Mnogo poznatih naših sugrađana je završilo ovu gimnaziju, a sadašnju učenici škole postižu izuzetne rezultate u svim oblastima i iskreno im na tome čestitamo. Grad je tu da im da podršku i da im pomogne da u budućnosti ti rezultati budu još bolji, a škola još poznatija i prepoznatljiva u zemlji“, naglasio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.


Gradonačelnik Bulatović je dodao da je posle više decenija u našoj zemlji na pravi način prepoznat značaj obrazovanja, nauke i naučnog rada. I nije slučajnost, dodao je on, da upravo na dan kada najstarija škola u gradu obeležava 140 godina rada, u gradu ministar prosvete polaže kamen temeljac za Naučno- tehnološki park.

„Naša škola danas obeležava 140 godina od osnivanja, a njeno trajanje kroz sve ove godine od posebnog je značaja ne samo za školu, već i za grad i za zemlju“, kaže Milan Stojanović, direktor Prve niške gimnazije Stevan Sremac. „Sada, iz ove perspektive, slobodno možemo da kažemo da je gimnazija osnovana sa namerom, da je od prvog dana rada imala svoju misiju koja je se ogledala u tome da pokrene neke stvari, da stvori obrazovane ljude koji će pokrenuti mnoge kulturne događaje u gradu. Tako je Prva niška povezana sa sredinom u kojoj se nalazi, a naš jubilej je u neku ruku i jubilej grada“.


Gimnazija je poznata i po profesorima koji su u njoj predavali, ali i po učenicima koji su sedeli u njenim klupama, a kasnije su i sami pokrenuli mnoge napredne ideje u gradu, postali poznati političari, pisci, društveni radnici.

„Profesori u učenici naše gimnazije su zaslužni za osnivanje mnogih kulturnih institucija u gradu, počev od Narodnog pozorišta, u kome danas slavimo, koje je niklo na temeljima pozorišta „Sinđelić“ čiji je prvi upravitelj bio profesor škole i poznati pisac Stevan Sremac. Pokrenuli su i Gradsku čitaonicu na čijim je temeljima nikla Narodna biblioteka „Stevan Sremac“, a osnovali su i Pevačko društvo „Branko“ koji je i danas aktivan, pokrenuli časopis Gradina i književno društvo Njegoš. To je samo delić onoga što su profesori i učenici naše škole učinili za ovaj grad“, kaže direktor Stojanović.


Povodom obeležavanja Dana škole i jubileja, 140 godina rada, u holu škole je otvorena i izložba koja na poseban način, slikama i dokumentima, svedoči o istoriji škole. Autor školi profesor Prve niške gimnazije Stevan Sremac u penziji Milorad Živanović.

„Odavno sam želeo da postavim jednu ovakavu izložbu, ali nisam nikada imao dovoljno prosora, a i ovo ovde, sada, samo je trećina materijala koji sam sakupio radeći 40 godina u školi“, kaže profesor Milorad Živanović. „Izložbom sam zabeležio najznačajnije datume i događaje u školi za proteklih 140 godina. Tu su i neka originalna dokumenta, kao što je poziv koji je upućen građanima da se sagradi zgrada škole“, objašnjava nekadašnji profesor Prve niške gimnazije Stevan Sremac.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close