Politika

PUPS: Besplatan prevoz penzionerima

Besplatan autobuski gradski prevoz za starije od 65 godina, a za penzionere sa mesečnim primanjima manjim od 15.000 dinara i jednokratna pomoć u godišnjem iznosu od 12.000 dinara, samo je jedan od predloga  Gradskog odbora PUPS-a, koje će uputiti Gradskom veću. Osim ovog na listi se nalazi i predlog za jednokratnu novčanu pomoć za građane koji ne mogu da zadovolje osnovne životne potrebe, potom finansijska podrška dnevnim klubovima za starije osobe kao i Udruženjima koja okupljaju starija lica, a tu su i Udruženja koja okupljaju učesnike oružanih sukoba devedesetih ili vojne i civilne žrtve sukoba. Prema rečima Hadži Milorada Stošića, predsednika Gradskog odbora PUPUS-a u Nišu na listi se nalazi i predlog za podršku rađanju i roditeljstvu, a u pitanju je novčana nadoknada nezaposlenim trudnicama.

„Grad Niš ima stabilne finansije, te da bi ovi predlozi mogli biti uvršteni u gradski budžet za narednu godinu“, smatra Hadži Milorad Stošić. „Takođe, penzionerima sa niskim primanjima, do 15.000 dinara, kao i starijim Nišlijama bez ikakvih prihoda iz gradskog budžeta mogla bi da se isplaćuje jednokratna pomoć od 12.000 dinara po primaocu na godišnjem nivou“, kaže Stošić i dodaje: „Već treću godionu tražimo besplatan prevoz za starije osobe, kao što je to bilo ranije, u jednom periodu. Takođe, smatramo da se treba pomoći socijalnim davanjima, kvartalnim ili jednokratnim, starijim osobama bez primanja i onima koja imaju niske penzije“.

Od Grada je zatražena i podrška u osnivanju klubova za penzionere.

“Gotovo trećina stanovnika u Nišu je starija od 65 godina preko 65.000 je penzionera.Oni svoje svakodnevne životne potrebe zadovoljavaju u klubovima za odrasla i stara lica, a posebno je za njih važno druženje, socijalizacija, rekreativne i druge potrebe. Zbog toga je važno, a mi smo tog mišljenja, da svaka mesna kancelarija ima klub za penzionere”, kaže Stošić.

U PUPS-u traže da sve trudnice u gradu imaju isti tretman, a to znači da pomoć za sve trudnice koje su nezaposlene i za svako novorođeno dete u trajanju od 12 meseci od porođaja u mesečnom iznosu od 10.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com