Društvo

Punjenim paprikama oduševili Belgijance

Učenici  Pravno poslovne škole u Nišu pokazali su da uz predmete koje izučavaju u školi umeju dobro i da kuvaju. Sa takmičenja u Belgiji gde su se u kulinartsvu nadmetali sa vršnjacima iz još nekoliko zemalja osvojili su treće mesto. Bronzanu titulu su im donele punjene paprike koje su, kažu oni, oduševile žiri ali i mlade Belgijence, Talijane, Turke, Litvance i Hrvate sa kojima su delili kuhinju.

U ekipi koja je spremila ovaj srpski specijalitet nalazili su se Nikola  Živanović, Milica Marković, Staša Đorđević i Elena Pavlović. Predvodila ih je profesorka engleskog jezika Milica Mladenović, a sve se odvijalo u okviru Erazmus plus programa u kome je ova škola već pet godina i projekta “Bakina kuhinja”. Nikola je imao poseban zadatak, da žiriju na engleskom jeziku objasni kako se pripremaju punjene paprike.

“Nisam zaboravio tokom prezentacije da im napomenem da su punjene paprike koje smo im mi ponudili, a bile su klasične i punjene mlevenim mesom i ostalim sastojcima, napomenem da je to samo jedna od varijanti ovog jela koje su pripremale i naše bake. Dodao sam da postoji još načina da se jelo pripremi sa svežim ili suvim paprikama, sa mesom ili bez koje mi nazivamo posnim, sa dodacima kao što su orasi i tome slično”, objašnjava Nikola.

Pre boravka u Belgiji ekipa ove škole u sastavu Katarina Milovanović, Vasilisa Stojanović, Jana Denić i Marta Petrović je boravila u Litvaniji gde se takođe takmičila u okviru projekta Bakina Kuhinja. Oni su za ovu priliku pripremali proju, a zauzeli su četvrto mesto. Na čelu ekipe bila je profesorka Ana Janković.

 “Voleli bi smo da smo zauzeli neko bolje mesto, ali ni ovo nije loše jer na ova takmičenja više odlazimo da upoznamo svoje vršnjake iz drugih zemalja, a plasman nam je nekako na drugom mestu. Putovanja nam omogućavaju da se upoznamo sa drugim kulturama, običajima i načinom života naših vršnjaka. Ima dosta razlike ali ima i sličnosti. Posebno nas je iznenadilo to što su nas primili sa puno topline”, kaže Vasilisa Stojanović.

A nauči se dosta stvari od kojih su neke pomalo i iznenadile mlade iz Niša.

“Nismo mogli da verujemo kada smo videli da Italijani pastu jedu sa hlebom. Za nas je to bio kulturološki šok”, kaže kroz smeh jedna od učenica.

Projekat Bakina kuhinja traje tri godine, a nosilac projketa je Italija.

 “Ove godine smo išli u Belgiju i Litvaniju sa po četiri učenika. Ostalo je još da posetimo Hrvatsku i Italiju, odnosno Siciliju. To će biti aprila, a 2.maja smo mi domaćini”, kaže profesorka Milica Mladenović.

Profesorka Milica Mladenović dodaje da učenici Pravno poslovne škole sa puno elana učestvuju u ovom projektu mada nemaju veze sa kuvanjem. Za njih je ovo bio samo novi izazov sa kojim su hteli da se suoče.

“Projekat se bavi zdravom hranom, zdravim stilovima života,  spremanjem tradicionalnih jela po receptima koje su koristile njihove bake a do kraja projekta objaviće i mali elektronski kuvar sa receptima. Deca se na ovaj način bave i očuvanjem tradicije i njih je sve to jako privuklo tako da sa radošću učestvuju u svemu a kada osvoje i nagradu sve je još lepše. Posebno im je drago što odsedaju kod svojih vršnjaka pa tako nastaju prijateljstva koja dugo traju”, objašnjava profesorka Mladenović.

Uz sve to đaci Pravno poslovne škole uče i o obrazovanju u drugim zemljama. Nešto im se dopada, ponešto i ne. Opšti je utisak da su njihovi vršnjaci u zemljama u kojima su do sada bili manje opterećeni gradivom u školi, da se od rane mladosti pripremaju za životno zanimanje.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Svaka cast profesorima i ucenicima, predivno. Najvaznije je druzenje mladih iz regiona i Evrope, pa onda i dalje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com