Društvo

PU „Pčelica“ – Ljubavlju i drugarstvom u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Predškolska ustanova Pčelica i ove godine obeležav  a Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica. Mališani iz  vrtića “Bambi”, u kome je održana centralna proslava, su uz pomoć vaspitačica pripremili predstvu i niz aktivnosti kojima su pokazali kako se protiv nasilja treba boriti, ali i kako ga prepoznati na vreme.

Poruka koju su poslali vršnjacima i odraslima glasi – najbolja borba protiv vršnjačkog nasilja su ljubav i drugarstvo. Ovo je četvrta godina kako PU “Pčelica” na ovakav način obeležava Dan ružičastih majica.

foto: JPU „Pčelica“

“Dan ružičastih majica održava se u svim vrtićima PU “Pčelica” ali je centralna proslava u vrtiću “Bambi” u kome je  i počelo obeležavanje ove manifestacije. Ovo je za nas  veoma značajan dan kao i za  mališane koji borave u našim vrtićima. Ovo je dan kada deca uče da budu dobri drugovi, da budu  empatični, da beže od svega što liči na nasilje, a uzrast sa kojim mi radimo je najbolji za početak učenja ove lekcije”, kaže Svetlana Mitić, direktor PU “Pčelica”.

Vaspitači u svojim grupama pričaju sa decom šta je lepo a šta nije, šta je dobro  a koje je loše ponašanje. Na osnovu  dečijih razmišljanja o tome vaspitači prave dramske radionice ili igrice gde pokazuju šta je dobro a šta ne.

foto: JPU „Pčelica“

“Ono što je zanimljivo to je da deca pričaju o tome i vršnjake uče  šta je dobro ponašenja. To će im posebno koristiti kada malo odrastu i kada se nađu pred novim izazovima”, dodala je Svetlana Mitić.

Prema njenim rečima u vrtićima nije zabeležena pojava vršnjačkog nasilja, a jedan od razloga za to je i što se, kaže Svetlana Mitić, radi o maloj deci koja čak i ne znaju šta je pojam nasilja ali  znaju koje je ponašanje ružno koje je lepo.

“Vremena se jesu promenila i nikada se više nije pričalo  o nasilju nego sada. Budući da mališani rastu u okruženju gde zaista ima puno nasilja i slušaju o tome dobro je da na ovom uzrastu počenu da uče kako da nasilje  izbegnu”, dodala je  Svetlana Mitić.

foto: JPU „Pčelica“

Nacionalni dan prevencije vršnjačkog nasilja simbolično se obeležava svake poslednje srede u februaru. Ustanovljen  je 2007. godine nakon događaja u provinciji Nova Škotska, gde je učenik jedne škole došao obučen u roze majicu. Grupa vršnjaka počinila je brutalno nasilje nad njim ne znajući da je dečak tim činom podržao majku obolelu od karcinoma.

Uz znak podrške, već narednog dana ceo dečakov razred obukao se u roze. Time je roze majica postala zaštitni znak kao i podrška svakom detetu koje doživi nasilje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com