Društvo

Ptice, životinje i slike od metalnog i elektronskog otpada na izložbi „Ekološka avantura“

U okviru manifestacije „Noć istraživača“ u Univerzitetskoj biblioteci Nikola Tesla organizovana je izložba pod nazivom „Ekološka avanutra – Putovanje kroz Univerzitetsku biblioteku“.

Posetioci izložbe mogli su da pogledaju radove Dušana Borkovca iz Beograda i Danice Maksimović iz Niša.

Borkovac je rekao da su skulpture koje izrađuje inspirisane ugroženim životinjskim vrstama Srbije, a napravljene su od recikliranog, uglavnog metalnog otpada.

„Rad u Zavodu za zaštitu prirode Srbije bio je ključna stvar da pronađem u sebi talenat za umetnost. Biće toga još, tek sam počeo“, rekao je Borkovac.

Danica Maksimović iz Niša, koja je javnosti već poznata po svojim eko-mozaicima napravljenim od elektronskog otpada u biblioteci se predstavila postavkom „Ideje, vizije i patenti“, a inspiracija joj je bio Nikola Tesla, naučnik koga izuzetno ceni.

„Godinama unazad se bavim tom temom. Ovog puta njegovim idejama, izumima i vizijama koje je imao, prirodom koja ga je fascinirala poput bljeska munje. Robota koga sam napravila sam nazvala „T majn“ kao teslin mozak, Teslina misao. Možete da vidite iks zrak, ljubičasti zrak i indukcioni motor“, izjavila je Maksimović.

Izložbu „Ekološka avantura“ otvorili su zajedno direktorka Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ Snežana Bojović i direktor niške kancelarije Zavoda za zaštitu prirode Srbije Danko Jović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com