Društvo

PSIHOLOŠKO SAVETOVALIŠTE ZA STUDENTE SKC-A NIŠ PRIPREMA NOVI SEMINAR : Porok mi neće biti prorok

Psihološko savetovalište za studente Studentskog kulturnog centra Niš, organizuje seminar „Porok mi neće biti prorok-seminar o nehemijskim zavisnostima“.

Seminar će biti održan 27.februara, od 11 do 14 časova u velikoj sali Univerziteta u Nišu. O nehemijskim zavisnostima i problemima koje one donose sa sobom govoriće predavači dr Jelena Opsenica Kostić, profesor na Filozofskom fakultetu, primarijus dr Vojin Popović, psihijatar, subspecijalista bolesti zavisnosti i dr Jelena Jović, lekar specijalista, asistent na Medicinskom fakultetu.

“Loša navika, porok, hir, slabost…ovo su samo neke od reči koje opisuju zavisnost. Nije uvek lako priznati da smo zavisni od nečega, ali nije lako ni kriti da imamo neki problem. Svako od nas ima neki porok, ali ne suočava se svako sa problemom zavisnosti. Kocka, zavisnost od hrane, zavisnost od rada, kupovine, od interneta, igrica i socijalnih mreža su samo neke od mnogobrojnih nehemijskih zavisnosti. Ovakve vrste ponašanja nisu samo poteškoća za pojedinca, već predstavljaju i društveni problem”, kažu organizatori seminara.

Od kavkog je značaja tema o kojoj će biti reči na seminaru svedoče i podaci o prisutnosti nehemijske zavinsosti kod stanovništva u Srbiji.

“Kada je u pitanju zavisnost od kocke u Srbiji je registrovano 33.000 patoloških kockara”, dodaju organizatori seminara. “Zavisnost od video igara je novijeg datuma, a podaci pokazuju da dužina vremena posvećenog igranju igrica u proseku iznosi od 20 do 50 časova nedeljno. Svaki četvrti igrač provodi za kompjuterom više od 20 časova nedeljno.  Tu je i zavisnost od društvenih mreža,  jedna od najmlađih zavisnosti sa najvećim brojem zavisnika. Kompulsivna potreba da se drugima prikaže svaki korak u sopstvenom životu, kao i potreba da vidimo svaki trenutak u tuđim životima, može da dovede do gubitka povezanosti sa realnošću”, kažu organizatori seminara.

Ovo su samo neke od bihejvioralnih, nehemijskih zavisnosti, ali je njihov broj daleko veći. Ono što mi možemo da uradimo za nas jeste da preuzmemo odgovornost za naš život i mi budemo gospodari naših navika.

“Izazovi, problemi i poteškoće su sastavni deo života i sveta oko nas, ali to ne znači da smo nemoćni u suočavanju sa njima. Jedan od prvih koraka ka pronalaženju rešenja i pomoći jeste informisanje i širenje svesti o tim problemima”, dodaju u Psihološkom savetovalištu za studente, a to je i jedan od ciljeva seminara koji najavljuju.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close