Društvo

Psihijatrijska bolnica “Gornja Toponica” prva ekološka zdravstvena ustanova u Srbiji

U Specijalnoj bolnici  za psihijatrijske bolesti “Gornja Toponica” u Gornjoj Toponici kod Niša završena je rekonstrucija sistema za proizvodnju toplotne energije. Time je ova zdravstvena ustanova postala prva ekološka bolnica.

Projekat koji je realizovan u ovoj bolnici ima za cilj smanjenje emisije štetnih gasova, nivoa zagađenosti vazduha, bolju iskorišćenost toplotne energije, smanjenja troškova grejanja, poboljšanje uslova u kojima se leče pajicjenti i poboljšanje uslova rada zaposlenih.

Foto: Kotlarnice u novom ruhu

“Danas prvo govorimo o uštedi energije, to su milionske sume. Javno privatno partnerstvo pokazuje da se polako vraćamo u sistem i da ponovo posvećujemo dovoljno pažnje svim našim pacijentima, pogotovo vulnerabilnoj grupi pacijenata  kao što su pacijenti u “Gornjoj Toponici”, rekao je  državni sekretar Ministarstva zdravlja, prof. dr Zoran Radovanović.

Specijalistička bolnica “Gornja Toponica” je bolnica sa tradicijom dugom više od sto godina. Bolničkih odeljenja u celoj bolnici ima petnaest i smeštena su u ukupno desetak zgrada koja se prostiru na 15 000 kvadratnih metara. U bolnici je trenutno 650 pacijenata.

Foto: Bolnica nekad i sad

“Naša ideja nije da jednu državnu psihijtrijsku bolnicu podižemo na nivo koji se možda može meriti sa nekim hotelom, mi planiramo da u stručnom smislu puno toga menjamo. U toku je priprema za realizaciju prve faze programa zaštite mentalnog zdravlja koje je usvojila Vlada Srbije neposredno pred kovid period 2019. godine. Taj program pozdrazuma period od 2019. do 2026. godine. Fokus nam je da sve što je potrebno našim pacijentima pružimo u humanim uslovima, a ne u ovakvim uslovima”, rekao je direktor bolnice Gornja Toponica,  Milan Stanojković.

Investicija vredna oko 1 300 000 eura obuhvatila izgradnju novih kotlarnica na prirodni gas i izolaciju spoljnih zidova je realizovana u sklopu projekta Javno privatnih partnerstva zaključenog sa privatnim partnerom RESALTA Doo iz Beograda.

“Imali smo pomoć svih javnih institucija jer za ovakav projekat treba jedno konsilidirano delovanje svih aktera, naročito pošto je ovo prvi projekat iz područja javnog privatnog partnerstva u Srbiji, između privatnog partnera i javne institucije. Ušteda za ovu grejnu sezonu iznosi preko 23 miliona dinara koja može biti restribuirana za ostale projekte i ulaganje u infrastrukturu i bolje stanje pacijenata, zaposlenih, ali i posetioca”, izjavio je Marko Marzel iz Slovenije, direktor Resalte.

Svečanosti je prisustvovala pored prof. dr Zoran Radovanović,  i Ivana Hadzi Stošić, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com