Društvo

Prvomajski aplauz i “buka” u Nišu. Policija sprečila bakljadu (video)

Građani Niša već šesti dan učestvuju u akciji “Digni glas: Bukom protiv diktature”.

Pištaljke, čegrtaljke, petarde, lupanje u šerpe, glasna muzika, povremeno prekidano skandiranjem “Ua” vladajućem režimu, čuli su se sa terasa i prozora, u gotovo svim delovima grada.

“Buka” je ove prvomajske večeri trajala nešto duže nego prethodnih pet.

“Buka” je održana nekoliko minuta posle aplauza podrške lekarima i medicinskom osoblju sa prve linije borbe protiv virusa Covid-19, koji traje već 45 dana.

Društvene mreže preplavljene su informacijama i video snimcima o akciji, koju su osim u Nišu, podržali građani i u brojnim drugim gradovima Srbije.

Akciju “Digni glas: Bukom protiv diktature” su pokrenuli inicijativa Ne davimo Beograd i Građanski front.

Policija sprečila bakljadu

Kao odgovor na “buku”, pristalice vladajućeg režima su treći put zaredom od 20:30 priredile svoj “kontraprotest”. Za razliku od prethodnih večeri kada su palili baklje, vatromet i emitovali skandiranje putem razglasa, večeras je bilo mirno, osim što su se u delu grada sporadično čuli pojedinci koji uzvikuju “Đilase lopove”.

Nezvanično saznajemo da je u naselju nadomak Starog groblja, policija osujetila pokušaj grupe mladića da na krovovima zgrada naprave bakljadu. Policija je došla po prijavi građana koji žive u ovom delu Niša, a budući da se sve dešavalo u vreme zabrane kretanja, nije poznato da li će akteri ovog događaja biti prekršajno gonjeni.

Nisu se okupili da bi palili baklje, već delili pakete penzionerima

Gradska opština Palilula obaveštava javnost da je posle sinoćnjih verbalnih napada i vređanja koje su volonteri Palilule, Medijane i Panteleja doživeli od nepoznatih mladića obustavila podelu robnih paketa pomoći penzionerima kod Starog groblja, saopštila je ova opština.

“Naime, grupa maskiranih ljudi, koja se oko 19.30 pojavila u ul. Čarnojevića, dobacivala je dobrovoljcima pogrdne i uvredljive reči, o čemu je obavešten i predsednik Gradske opštine Aleksandar Ždrale, koji je po dolasku na mesto događaja zajedno sa upravnicima stambenih zajednica i članovima saveta građana odlučio da zbog mogućih fizičkih sukoba i daljih provokacija akciju prekine”, kažu u  GO Palilula.

 

Pojedini mediji su, ne proveravajući činjenice, na volšeban način pokušali da Gradsku opštinu Palilula i predsednika Aleksandra Ždrala dovedu u vezu sa izgrednicima koji su incident izazvali, što Gradska opština Palilula sa gnušanjem odbacuje kao neuspeli pokušaj zamene teza, ističe se u saoštenju dostavljenom medijima.

Penzionere koji su za dodelu paketa bili planirani za petak, volonteri će posetiti narednih dana, napominju u GO Palilula.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. Građani su sprečili bakljadu, ne policijia. Zaključali su zgrade, ili fizički sprečili ulazak huligana u toku dana.

  2. Naravno da im prijave nece biti podnete, nisu to ljudi od 80 godina koji izadju da nahrane ovce, nego botovi na zadatku.

  3. Predsednik opstine koji laze….sramota. Koji bre paketi, sve sam gledao sa terase. Okupili se huligani, ali ih narod oterao. Policija poslala jedno vozilo na njih 40. I policija je u sluzbi SNS-a. Da nije tako poslala bi tri interventne ekipe i uhapsila sve. Zdrale, stidi se. Koji vi primer dajete normalnom stanovnistvu???

  4. Zdrale, bolje taj narodni novac koji trosis na bakljadu, sredis terene za sport koje gledas direktno iz kancelarije. Teren sa vestackom travom nema ni jednu ogradnu dasku, sve su polomljene. Niko se ne bi ljutio ni da asfaltiras malo po kraju, rupa koliko hoces.

  5. Deljenje paketa u 20:30 u vreme policijakog časa ?!? Pa ovi bre misle da je ceo narod glup !!! Svaka čast građanima koji su najurili ovaj šljam !!!

  6. Gosn Zdrale radi samo ono sto mu se naredi , navika iz vojske, mozak se ne uljucije …

  7. Kako vas nije sramota? Jutrošnji tekst ste proširli dodatkom u kome iznosite neistinu iznesenu u tvrdnji, kako su volonteri Medijane, Palilule i Panteleja napadnuti od strane nepoznatih mladića. Nikakvih volontera nije bilo, nikavih paketa. To može potvrditi svako ko je bio tamo. Bili su pripadnici SNS sa kapuljačama na glavi i maskama na licu. Te i takve ljude, Vi nazivate volonterima i tako dovodite narod u zabludu. Sramite se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com