Kultura

“Prvobitni instinkt“ na Uneskovoj platformi za Svetski dan pozorišta

Predstava „Prvobitni instikt“, koju je naše pozorište radilo zajedno sa Gradskom organizacijom gluvih i nagluvih, će povodom Svetskog dana pozorišta u subotu 27. marta biti prikazana na platformi Uneskove organizacije Internacionalni pozorišni institut.

Internacionalni pozorišni institut jedna je od najvećih Uneskovih organizacija, koja više od 70 godina promoviše kulturnu različitost izvođačkih umetnosti. Ove godine na platformi će biti prikazana izvođenja umetnika iz dvadesetak zemalja među kojima su i Italija, Gruzija, Filipini, SAD, Malavi, Južna Afrika, a jedini predstavnik Srbije biće „Prvobitni instikt“-

“Prvobitni instikt” je inspirisan romanom ,,Gospodar muva’’ Vilijema Goldina, a radnja predstave , odvija se u skloništu nakon izbijanja nuklearne katastrofe. Naši junaci, čujući i gluvi, prinuđeni da ostave svoj život, navike i običaje, stvaraju novi jezik kojim će pokušati da se povežu i nastave da žive. Predstava govori o oslanjanju na intuiciju i nagon – bez reči, koristeći gest, mimiku i emocije, gde protagonisti ostvaruju vezu i taj osećaj prenose gledaocu.

Ova predstava bila je hrabar iskorak koji je postavio je temelje inkluzije na pozorišnoj sceni grada Niša. Na naše veliko zadovoljstvo publika je ovu predstavu odlično prihvatila, a nadamo se da će takav odjek imati i na međunarodnoj sceni.

Velika nam je čast i zadovoljstvo što je predstava naših glumaca i Gradske organizacije gluvih i nagluvih selektovana od strane jedne ovakve institucije i što će se naći „rame uz rame“ sa odabranim ansamblima iz čitavog sveta. To što će njen deo biti prikazan na ovakvoj platformi kruna je rada i truda koji su naši umetnici uložili u stvaranje predstave, koja je bila potpuno drugačija od svega što je smo do sada radili.

Inače, predstava je rađena kao projekat ,,Teatar kulturne razmene’’ i pobednik je prošlogodišnjeg konkursa „Superste centrifuga“ koji je i njegov pokrovitelj.

Autori projekta su Milica Lazarević, Mladen Milojković, Milica Bogdanović i Emilija Radovanović. Režiju potpisuju Mladen Milojković, koji je zadužen bio i za scenski pokret i Milica Lazarević, koja je zadužena za kameru i montažu. Kostime i Scenografiju je radila Ivana Savić. U glumačkoj ekipi su Jovana Živanović, Milica Đokić, Dragan Pavlović, Petar Ščepihin i Nemanja Dimitrijević.

Foto: SKC

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com