DruštvoObrazovanje

PRVO MESTO ZA NIŠKOG ĐAKA na međunarodnoj olimpijadi iz matematike “Innopolis  Open”

ANDRIJA ŽIVADINOVIĆ, UČENIK SPECIJALIZOVANOG MATEMATIČKOG ODELJENJA GIMNAZIJE “SVETOZAR MARKOVIĆ”

Na međunarodnoj olimpijadi iz matematike “INNOPOLIS OPEN”,  Andrija Živadinović, učenik specijalizovanog odeljenja Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu osvojio je ni manje ni više nego prvo mesto.

Na ovoj olimpijadi koju organizuje Univerzitet Innopolis iz Rusije, održana je sredinom marta, svake godine se takmiči preko 5000 dece iz Rusije i drugih zemalja u četiri oblasti, matematika, informatika, informatička sigurnost i robotika, i do nje se stiže preko dva kvalifikaciona ciklusa, te jako mali broj dece ulazi u finale.

Univerzitet je inače izgrađen 2014. godine, blizu grada Kazanja, kao zasebni i izolovani univerzitetski centar, koji od grada deli reka Volga. Andrija je još jednom pokazao da je ponos svoje porodice, gimnazije čiji je učenik i grada.

Foto: Niške Vesti

Mladi niški matematičar je prošlu godinu  završio sjajno, srebrnom medaljom koju je osvojio na Juniorskoj balkanskoj olimpijadi. Ovu je započeo još sjajnije, prvim mestom na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike “Innopolis open”.

U međuvremenu je na Međunarodnoj Žautikovskoj olimpijadi  iz matematike osvojio zlatnu medalju. Kaže da je za njega to veliki uspeh jer je ovo prva medalja koju je osvojio na međunarodnom takmičenju.

Andrija najviše voli da se takmiči iz matematike i sa velikim nestrpljanjem očekuje početak novog ciklusa takmičenja.

„Volim matematiku pa i da se takmičim iz ovog predmeta, a velika motivacijama mi je to što na ovim takmičenjima postižem i najbolje rezultate. Nagrade koje osvajam na međunarodnim matematičkim olimpijadima najviše mi značile”, kaže Andrija.

Do šestog razreda Andrija je pohađao Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u Žitkovcu kod Aleksinca, a onda je upisao specijalno matematičko odeljenje sedmog razreda u Gimnaziji „Svetozar Marković“.

“Već u tim godinama sam znao šta želim. Tada sam odlučio da je matametika moja budućnost i upisao sam školu u Nišu. Želeo sam da proverim sebe koliko je matematika dobar izbor za mene”, objašnjava Andrija. Po dosadašnjim rezultatima se pokazalo da je izbor bio dobar.

Kaže da je za njega velika prednost što je učenik specijalnog odeljenja koje je po njemu specifično po tome što okuplja najbolje matematičare. Priprema se iz svih oblasti matematike, ali mu je geometrija najdraža.

Veliku podršku u onome što radi ovaj mladi matematičar dobija od svoje porodice, ali isto toliko podrške ima i u školi od profesora koji su spremni da svaki trenutak pokolone svojim đacima. Vetar u leđa su mu i njegovi drugovi.

“Podršku porodice imam još od prvog razreda što je donekle iskomplikovalo njihov život jer su se zbog mene preselili u Niš a nastavili da rade u Aleksincu. Roditelji su lekari, tata Rodoljub je epidemiolog a mama Tanja fizijatar. Ni jedan ni drugi nisu se, sem u okviru školskih obaveza, bavili matematikom. Činjenica da svakodnevno moraju da putuju do posla dovoljno govori o tome koliko vere imaju u mene i moj izbor i kolika je njihova podrška. Sa njima pričam o takmičenjima, tehničkim stvarima jer o stručnim pitanjima mogu da delim svojenedoumice sa profesorima i mojim drugovima iz odeljenja. Oni me hrabre da nastavim da to radim sve do trenutka dok to radim iz zadovoljsta ispunjava me radošću”, ističe ovaj mladi gimnazijalac.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com