Moja pričaObrazovanje

Prvo mesto i nagrada od 500 eura za naučni rad mladog Nišlije

Nišlija Mihailo Sokolović, osvojio je prvu nagradu  na 13. Konferenciji srpske medicinske dijaspore koja je održana na Belom Dvoru u Beogradu. Njegov rad bio je najbolji od svih radova studenata medicinskih fakulteta u Srbiji i za trud i zalaganje dobio je i novčanu nagradu od 500 evra. U konkurenciji su bila po pet najbolja studentska rada sa Medicinskih fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici. Mihailo je dostojno reprezentovao grad i Medicinski fakultet.

Konferenciju srpske medicinske dijaspore, je ponovo okupila preko 1.000 lekara koji su razmenili svoja znanja i iskustva, uz učešće eminentnih predavača iz Srbije i inostranstva.

Osnovni cilj ove tradicionalne Konferencije je unapređenje saradnje naših lekara i stručnjaka iz različitih oblasti medicinske nauke iz dijaspore sa institucijama i pojedincima koji predstavljaju stubove kvalitetne zdravstvene zaštite u Srbiji, kao i umrežavanje zdravstvenih stručnjaka u Srbiji sa srpskom akademskom zajednicom u dijaspori. Kao i prethodna, ovogodišnja konferencija je kombinacija seminara uživo i rada onlajn, sa brojnim temama i zanimljivim sesijama.

Kao dodatak programu i predavanjima, drugog dana Konferencije, u Belom dvoru će svoje radove predstaviti 22 studenta sa 5 medicinskih fakulteta (Univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Prištini). Stručna komisija je imenovala tri najbolja koji su za to dobili i prigodne nagrade.

Naslov pobedničkog naučnog rada mladog Nišlije je: Uticaj melatonina na parametre inflamacije i oksidativnog ostecenja u tkivu jetre tokom endotoksemije izazvane lipopolisaharidom: eksperimentalna studija. Mentor rada je Prof. dr Gordana Kocić, a rad je radjen u okviru Projekta IDEJA Fonda za nauku Republike Srbije.

„Koristili smo melatonin kao protektor, odnosno lek protiv sepse. Izazivali smo sepsu kod pacova bakterijom ešerihijom koli i nakon toga smo davali melatonin. Imali smo pozitivne rezultate jer je melatonin značajno smanjio sve parametre zapaljenja i oštećenja tkiva jetre koje smo ostvarili“, objasnio je Sokolović.

Mihailo  je student treće godine Medicinskog fakulteta u Nišu. Osnovnu školu i Gimnaziju Svetozar Marković završio je kao dobitnik diplome Vuk Karadžić. U tom periodu učestvovao je na brojnim takmičenjima iz istorije, biologije i hemije, na kojima je osvajao brojne nagrade kako na opštinskom, okružnim tako i republičkom nivou. Ova nagrada je za njega nova satisfakcija, ali i čast.

„Velika je čast najpre upoznati prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, a za mene je bilo izuzetno bitno samo druženje i komunikacija sa kolegama sa drugih fakulteta. Mislim da će mi ta razmena iskustva i timski rad, značiti tokom budućeg rada“, kazao je niški student.

Medicinski fakultet u Nisu je upisao 2020 godine, i na prijemnom ispitu je bio jedan od najboljih. Do sada je položio sve ispite, sa prosečnom ocenom 10.00. Imao je zapažene rezultate na dva domaća kongresa studenata biomedicinskih nauka Srbije (2022 i 2023. godine). Jedan je od autora i dva naučna rada objavljenih u eminentnim međunarodnim časopisima.

Ucesnik je Medicinijade 2023. u Budvi, gde je bio u plivačkoj ekipi, koja je osvojila drugo mesto u Srbiji. Govori engleski, nemački i slovenački jezik.

Konferencija srpske medicinske dijaspore održava se pod pokroviteljstvom Njihovih Kraljevskih Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine, u organizaciji Fondacije Nj.K.V. Princeze Katarine, uz podršku Ministarstva zdravlja, Lekarske komore Srbije, Svetske zdravstvene organizacije, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Udruženje radiologa Srbije, Humanitarne organizacije Lajflajn i Kraljevskog medicinskog odbora. Ovogodišnja konferencija organizovana je uz veliku podršku kompanija: BioCell bolnica, Acibadem bolnica, Acibadem – Bel Medic, Galenika, Papapostolou, Schiller, AstraZeneca, Diacor, Roche, Novo Nordisk, Boehringer Ingelheim i Salveo.

Sledeća Konferencija srpske medicinske dijaspore biće održana od 6. do 8. juna 2024. godine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. 500evra?! Koliko bi dobili fudbaleri da su osvojili prvenstvo Srbije?! Ili da da su se plasirali na SP , ili tek da su osvojili neka od tri mesta?! Svi bi dobili onoliko koliko ovaj student kao lekar ne bi zaradio za ceo život. Ovako, on jedan, 500 evra , dečko , vidi se srećan, verovatno ne zbog novca, već zato što prvi, najbolji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com