Obrazovanje

Prvi upisni rok počinje 22. juna

Konkursom koji je objavio Univerzitet u Nišu za upis na 14 fakulteta odobreno je 3.200 mesta na budžetu i 1.500 mesta za samofinansirajuće studente kada su u pitanju osnovne akademske ili osnovne integrisane studije. Za afirmativne mere upisa predviđeno je 90 mesta.

Prema rečima dr Vlastimira Nikolića, prorektora za nastavu Univerziteta u Nišu, prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita je od 22. do 27. juna. Ispiti će se održati od 29. juna do 5. jula. Upis na svim fakultetima mora da bude završen do 17. jula, a broj preostalih slobodnih mesta biće objavljen do 20. jula.

“Trudićemo se da se što veći broj dece prijavi onlajn, dokumentaciju mogu da pošalju i poštom, a oni koji baš žele mogu da se prijave na šalterima”, kaže profesor dr Vlastimir Nikolić. “To je prvi korak da zaštitimo buduće studente ali i zaposlene od koronavirusa”.

On dodaje da ove godine nisu promenjene ni upisnine ni školarine na fakultetima.

Najnižu školarinu ima Mašinski fakultet za osnovne studije mašinstva i Tehnološki fakultet u Leskovcu, 45.000 dinara. Najviše školarine su na Medicinskom i na Fakultetu umetnosti, 120.000 dinara.

“Kada se radi o najvišim školarima mora se imati na umu činjenica da one vrede još više zbog toga što su materijali potrebni za vežbe skupi, ali zbog ekonomske situacije su na tom nivou. Na ovim fakultetima ima dosta vežbi i taj materijal koji se utoši mora da se plati, ali svakako je sve to mnogo skuplje od školarina koje daju studenti, a koje fakulteti drže zbog toga što znaju kakva je situacija posebno na jugu Srbije”, ističe prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu.

Prijava za drugi upisni rok planirana je 2. i 3. septembra, a polaganje prijemnog 4. i 5. septembra. Rezultati moraju biti objavljeni najkasnije 6. septembra, a upis kandidata mora biti završen 15. septembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com