Sport

Prvi trening košarkaša u kolicima u Nišu posle pet meseci. Pridružila se i gradonačelnica Sotirovski

Košarkaši KKK “Nais” nakon pet meseci putovanja i treniranja u Bojniku vratili su se u Niš. Svoj prvi trening održali su u sali OŠ “Ivo Andrić”, a na trenigu im se pridružila i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa gradskom većnicom Marijom Ranđelović.

Foto: V.P.

Košarkaši u kolicima kažu da je bilo teško kada su ostali bez sale za treninge tokom pandemije. Do tada su trenirali u Hali „Čair“ ali kada je ona pretvorena u privremenu kovid bolnicu oktobra prošle godine oni su ostali bez svog doma. Posle dogovora sa predstavnicima opštine Bojnik počeli su da treniraju u ovom gradu. Putovanja su im oduzimala više vremena nego treninzi ali i pored toga KKK „Nasis“ nije odustajao od takmičenja na kojima je postizao dobre rezultate. Rešnje je pronađeno na sastanku sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski.

„Trošili smo po šest sati dnevno za odlazak i dolazak iz Bojnika i to je dovoljno da sada svi shvate koliko nam je lakše što smo se sa treninzima vratili u Niš. Sala nam je ovde na deset minuta i to nam olakašava dolazak. Srećni smo što smo ponovo u Nišu“,kazao je kapiten KKK „Nasis“ Bratislav Kostić.

Da je sve baš onako kako je dogovoreno, mada se radi o prelaznom rešenju, uverila se i sama gradobačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je sela u kolica, uzela košarkašku loptu i zaigrala sa igračima KKK „Nasis“.

 

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

„Oni ovde treniraju tri puta nedeljno po tri sata i kažu da je to dovoljno da ostanu u formi. Večeras sam sa njima i ja igrala na kraju treninga jer kada se nađete u ovim kolicima i ne možete da pokrećete noge, a sve je u vašim rukama i dajete koševe, onda ste u „njihovim cipelama“ i bolje razumete sve njihove potrebe“, kazala je Dragana Sotirovski.

Košarkaši KKK „Nais“ vratiće se u Halu „Čair“ kada ona ne bude više privremena kovid bolnica i kada se stvore svi uslovi da ovi momci nesmetano stignu do sale, ali im se obezbedi i prostor za čuvanje njihove opreme.

KKK „Nais“ okuplja desetak osoba sa invaliditetom, ali su im se priključili i oni koji to nisu. Među njima je i jedan osnovac iz Čokota koji je na prvu loptu zavoleo košarku u kolicima.

„Za nas je pobeda svaki dolazak na trening, kada trenira kompletna ekipa, kada dajemo koševe. Rezulta jeste bitan, ali najvažnije je da se družimo i da smo zadovoljni onim što radimo“, dodaje Bratislav Kostić koji je pozvao sve koji vole košarku u kolicima da im se pridruže jer je košarka u kolicima inkluzivni sport i njime mogu da se bave i osobe bez invaliditeta.

Klub „Nais“ postoji od 2017.godine i u vreme pandemije je prvi put napustio Niš da bi članovi kluba mogli da treniraju.Sada se posle pet meseci „podstanarskog“ života vraćaju na niški parket i pripremaj se za nove utakmice i pobede. Inače, u Srbiji postoje pet klubova u kojima se igra košarka u kolicima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Градоначелница демонстрира популизам најниже врсте, али је треба разумети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com