Virus KoronaZdravlje

Prvi srpski test na COVID-19 stiže iz Niša

Prvi test na novi koronavirus proizveden je u Nišu, a prema rečima Saše Tričkovića, vlasnika i direktora kompanije NeoMedik,  masovna proizvodnja testova trebalo bi već da počne, jer se dozvola Agencije za lekove i medicinska sredstva očekuje svakog trenutka.

 

 

“Test smo završili, a sa masovnom proizvodnjom krenućemo istog trenutka kada dobijemo odobrenje Agencije za lekove. U kompaniji je sve spremno i u ovom trenutku možemo da proizvedemo 1.500 testova dnevno. Ukoliko to bude potrebno uvešćemo i dve smene za prouvodnju testova”, naglašava Tričković.

Tričković dodaje da je kompanija postoji 20 godina i da, pre svega, proizvode hematološke regije, a imunologija  je došla nešto lasnije.

Saša Tričković; Foto: Pritvatna arhiva

“U razvoj aparata koji pokriva ceo spektar infektivnih i drugih oboljenja krenulo se pre četiri godine. Ceo sistem nazvali smo “Naisa” po antičkom nazivu grada Niša da bi našim inostranim partnerima mogli više da pričamo i o našem gradu. Platforma koju smo tada razvijali je ustvari neko unapređenje postojeće tahnologije  koja  je zlatni standard za virusologe i zato nam nije bilo teško da odmah dođemo i na idaju da, kada se pojavio kovid, da od postojećih stvari koje već imamo a vezane su sa druge vuruse tipa adeni virusa, respiratornih, virusa influence, krenemo  da razmišljamo kako da napravimo test za korona virus”, objašnjava Tričković o dodaje: “Jedino samo morali da sačekamo zeleno svetlo od države, da nam Ministarstvo zdravlja proveri  prostorije, jer je to nova proizvodna linija, i da pokrenemo proizvodnju novog testa”.

Na samu ideju da se krene sa proizvodnjom testova na COVID-19 došlo se gotovo istog trenutka kada su zabeleženi prvi slučajevi korona virusa u Kini u Vuhanu.

“Istog trenutka smo počeli da razmišljamo o našem sistemu, a kada se to preselilo na Evropu i Srbiju već smo bili spremni za proizvodnju”, dodaje Tričković. “Antigen smo uvezli iz Amerike i tako smo krenuli sa razvojem, a onda i izradom testova”.

Potražnja za testovima iz Niša je izuzetno velika van Srbije, ističe Tričković i navodi da bez obzira što su pretežno izvoznička firma, korona testove će prvo ponuditi Srbiji.

“Od zdravstvenog sistema i RFZO-a zavisi koliko će testova biti plasirano u našoj zemlji a koliko će otići van granica Srbije”, kaže Tričković.

Direktor kompanije NeoMedik dodaje da veliku zahvalnost za uspeh koji postižu duguju zaposlenima, mladim adekvatno obrazovanim i za posao koji obavljaju dobro pripremljenim kadrovima koji su se obrazovali na fakultetima Univerziteta u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com