Zdravlje

PRVI PUT U SRBIJI! Na niškoj Kardiohirurgiji urađene analize na prisustvo urođene trombofilije

Na klinici za kardiohirurgiju UKC Niš tokom prošle nedelje, urađene su prvi put u Republici Srbiji genetske analize na prisustvo urodjenih trombofilija o trošku Fonda RS, saopštavaju iz ove Klinike.

„Geni koji se ispituju ovim analizama i njihove mutacije su upravo i najcesci uzrok nastanka tromboza izazvanih naslednim faktorom:  Faktor V (Faktor 5)-Lajden mutacija (R506Q),Faktor II (Faktor 2- protrombin)- mutacija 20210 G>A, MTHFR (metilentetrahidrofolatreduktaza)– C677T MTHFR (metilentetrahidrofolatreduktaza)– A1298C, PAI-1 (SERPINE1 gen)- 4G/5G, Faktor XIII (Faktor 13)– Val34Le“, napisao je prof. dr Dragan Milić direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš u svojoj fejsbuk objavi.
To znači da će svi pacijenti sa sumnjom na urođenu trombofiliju moći da to ispitaju  na jednom od najsavremenijih aparata na svetu (aparat Quantstudio 5 RT-PCR) koji je Klinici  doniran od strane Američke ambasade i komande Americke vojske za Evropu samo uz uput lekara opšte prakse.
„Zahvaljujem se i našem Fondu za zdravstveno osiguranje RS koji je obezbedio potrošni materijal za ove analize koje koštaju samo 3000 dinara po pacijentu sto praktično znači da više neće biti finansijskog iscrpljivanja bolesnika niti potrebe da se analize plaćaju stotinama ili čak hiljadama evra često u inostranstvu“, ističe dr Milić.
On dodaje da su analize posebno važne kod ženaa koje ne mogu da zatrudne ili koje imaju česte spontane pobačaje jer je urođena trombofilija najčesci razlog za to.
„Posebno sam ponosan na doc. dr Milana Lazarevica i njegov tim koji brutalno pomeraju granice savremene medicine , ne samo u UKC Nis već i u Srbiji… Koliko je dobra bila selekcija bolesnika govori i činjenica da je urođena trombofilija otkrivena kod 7 od ukupno 8 bolesnika koji su prvi testirani“, piše Milić.
Najavljena je implementacija još jedne nove metode u toku naredne nedelje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com