Društvo

PRVI PUT U NIŠU: “Vilin fest” okupio 50 folklornih društava iz cele Srbije

U Nišu je održan prvi dečji festival folklora “Vilin fest” na kome se igrom i pesmom predstavilo blizu 600 mališana iz cele Srbije, a na festivalu je učestvovalo 50  folklornih ansambala. Mališani iz različitih gradova, od Subotice do Vranja,  nastupali su na revijalnom koncertu u Pozorištu lutaka Niš. Bogatstvo boja narodnih nošnji, običaja, igara i pesama ispunili su  salu Lutkarskog pozorišta, a sve sa ciljem promocije tradicionalne kulture,  upoznavanja i druženja najmlađih. Organizator festivala “Vilin fest” je Folklorno društvo “Teodora” iz Niša,  a njegovo održavanje pomogle su gradske opštine Medijana i Crveni krst  kao i JP “Parking servis”.

“U programu festivala učestvuje blizu 600 devojčica i dečaka, najmlađih folkloraša iz Srbije, a došli su ansambli iz cele zemlje, od Rumenke  do Bujanovca. Dosta njih je iz okoline Niša, a među učesnicima su i niški ansambli”, kaže Marko Veselijić, umetnički rukovodilac Folklornog društva “Teodora” iz Niša, organizatora festivala. “Na festivalu učestvuju igrači od pet do  17 godina i to je naš najstariji učesnik . Cilj je promocija  folklora i srpske tradicije i kulture”.

Prema njegovim rečima folklorni ansambli su od posebnog značaja za mališane jer osim što na taj način uče o srpskoj tradiciji i običajima, oni na kreativan način provode slobodno vreme.

“Decu učimo da ne zaborave svoje korene i tradiciju koju naš narod neguje vekovima i koju treba sačuvati od zaborava. Nama je drago da roditelji dece koja igraju u najmlađim grupama to prihvataju, a kada nam deca uzrasta od pet godina dođu u ansambl oni tu i ostaju jer je folklor čudna stvar. Kada vam jednom uđe u krv ne odustajete više od njega”, kaže  Marko i dodaje da će festival postati tradicija jer, kako kaže, našoj zemlji nedistaju manifestacije ove vrste.

“Interesovanje za festival je bilo toliko veliko da već sada možemo da najavimo novi susret već u oktobru”, ističe umetnički rukovodilac Folklornog društva “Teodora”.

Među gostima na festivalu su i deca iz Vojvodine. Prevalili sz dug put do Niša, ali im to nije smetalo da zaigraju sa puno vedrine.

“Naše društvo je osnovano 1980.godine, trenutno imamo šest folklornih grupa. Gledamo da sačuvamo tradiciju, igramo isključivo srpske igre, a publici ćemo se predstaviti  igrama iz okoline Negotina i Kruševačke župe”, kaže Momir Mišković, KUD “Sloboda” iz Rumenke.

Sala Lutkarskog pozorišta je bila pretesna za sve koji su želeli da prisustvuju ovom festivalu, pa su mnogi morali da ostanu ispred pozorišta na Trgu Patrijarha Pavla kojim su defilovali mališani u nošnjama iz svih krajeva Srbije.

Folklorno društvo “Teodora”  je nastalo davne 1947.godine pri Fabrici duvana u Nišu. Ima dugu tradiciju, a osnovano je da sakuplja, obrađuje i čuva od zaborava srpsku nošnju, igru i pesme koje su potekle iz naroda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com