Некатегоризовано

Prvi put u Nišu “Forum kreativna Evropa”

Ove godine u Nišu po prvi put održati Forum Kreativna Evropa, 30. i 31. maja. Ovogodišnji Forum baviće se pitanjem na koji način projekti i modeli organizovanja u kulturi mogu da podstiču saradnju, boreći se protiv mržnje, stereotipa i različitih oblika društvene nejednakosti.

Program Foruma organizovan je u tri bloka, koji će se realizovati: Kritičko mišljenje i medijska pismenost, Participativno upravljanje u kulturi, Horizontalno znanje.

“U vremenu preispitivanja modela budućeg društvenog funkcionisanja našeg kontinenta, prepoznata je neophodnost daljeg razvijanja demokratkih upravljačkih principa, jačanja autonomije donosilaca odluka u kulturi, kao i kapaciteta za kritičko mišljenje i delovanje. Biće reči o pojmovima poput zajedničko upravljanje, participacija, lokalne zajednice, ko-kreacija, te o uvođenju participativnih modela upravljanja u kulturi i biće predočeni primeri dobre prakse (npr. primena Faro konvencije), te definisane smernice za uvođenje tih modela kod nas”, najavljuju organizatori.

Program pod nazivom Horizontalno znanje čine treninzi domaćih i inostranih profesionalaca u kulturi u oblastima relevantnim za program Kreativna Evropa (razvoj publike, nove tehnologije u kulturi, kulturni turizam i slično), kao i peer-to-peer otvorena platforma za razmenu znanja i veština među profesionalcima u kulturi. Ovaj segment programa biće organizovan na osnovu konkursa-poziva profesionalcima da predlože svoje treninge, radionice, programe.

Biće organizovane prezentacije uspešnih projekata u programu Kreativna Evropa iz 2018 godine, obuke za konkurisanje na program Kreativna Evropa, konsultacije o projekntim idejama, prezentacije različitih izvora finansiranja u kulturi, umetnički programi i kokteli.
Detaljan program Foruma možete videti na linku.

Tokom Foruma biće organizovane i radionice za koje su prijave za učešće otvorene do 19. maja:

-Radionica „Kritičko mišljenje i osmišljavanje projekata u kulturi“;
-Radionica „Nove inicijative -mesto izdavača u projektima kulturne saradnje“;
-Radionica „Vođene ture kao medij prezentacije lokalnog kulturnog nasleđa“;
-Radionica „Vizuelni identitet ustanova kulture“

Forum u Nišu organizuje Desk Kreativa Evropa u partnerstvu sa Upravom grada Niša i Mladim ambasadorima. 

Pored Niša, Forum će biti organizovan i u Beogradu i Novom Sadu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com