Kultura

Prvi niški mjuzikl na KCN 1: Violinista na krovu

U subotu 9. aprila u 22 časa na televiziji KCN 1 biće emitovan nikada do sada javno prikazan snimak mjuzikla “Violinista na krovu” Desimira Stanojevića.

Ovaj mjuzikl prvi put izveden je u Njujorku davne 1968. godine. Zahvaljujući niškom Narodnom pozorištu i Desimiru Stanojeviću, Nišlije su pre dvanaest godina videle i imale priliku da uživaju u mjuziklu koji je izveden prvi put južno od Beograda. Nakon ovog mjuzikla niški glumci osmelili su se da pripreme i druge mjuzikle, svakako Violinista je bio prekretnica.

Tada, pre dvanaest godina, premijerom “Violiniste” u Nišu niški glumac Desimir Stanojević obeležio je četiri decenije umetničkog rada. On je pored glavne uloge, brinuo o režiji, scenografiji, kostimografiji  i produkciji. Njegova je davnašnja želja bila da mjuzikl dovede i prikaže njegovim Nišlijama. On je decenijama igrao u glavnom gradu ali mu je uvek želja bila da niška publika dobije priliku da uživa u takvoj vrsti “predstave”.

Desimir Stanojević, poznati srpski glumac, preminuo je u 70-toj godini života, pre nešto više od dve godine. O njegovom liku i delu snimljen je dokumentarni film “Moj život je mjuzikl” producenta Olivera Paunovića još 2018. godine, koji potpisuje City Grupa. Po poznatom niškom glumcu naziv je dobila i jedna ulica u njegovoj rodnoj Paliluli, mestu gde je odrastao i kojim se ponosio do kraja života. Juna prošle godine u Palati pravde Srbije predsednik Republike Aleksandar Vučić uručio je povodom Vidovdana odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Zlatnu medalju za zasluge posthumno je dobio i glumac, Nišlija Desimir Desko Stanojević.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com