Društvo

Prvi maj bez uranka

Ovog jutra izletišta su prazna. Neobična slika za 1. maj, kada smo navikli da naši sugrađani ranom zorom krenu na uranak, raspale skare i uživaju u prirodi. Ipak Prvi maj zbog zabrane kretanja proteći će bez tradicionalnog uranka, kako bi se sprečilo širenje zaraze koronavirusom. Ali, ako je za utehu, ovo će biti poslednji vikend kada ćemo imati policijski čas.

 

Ipak, ovaj Međunarodni praznik rada biće upamćen po tome da je veliki broj zaposlenih, usled pandemije virusom COVID-19, ostao bez posla. Do sada je bila prakse, da se radnici okupe i na simboličan način ukažu na svoja prava. Ovog puta najavljena su “virtuelna” okupljanja preko interneta širom sveta.

Sindikati su najavili da će moto ovogodišnjih onlajn skupova biti poziv na solidarnost. Posledica pandemije na privredu globalno, milioni radnika širom sveta, kako u razvijenim tako i slabije razvijenim zemljama, ostali su bez posla u svim granama, počev od tekstilne do avioindustrije, a sa ekonomskim problemima, suočavaju se i poslodavci.

Praznik rada obeležava se u znak sećanja na dan kada su 1885. godine radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme, tri puta osam – osam sati rada, osam sata odmora i osam sati za obrazovanje i razonodu.

Kao odgovor, usledila je represija, a u sukobima s policijom bilo je žrtava na obe strane.

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine 1. maja širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi.

Od tada se kao državni praznik pobeležava u više od 80 zemalja raznih uređenja.

U Srbiji je Prvi maj obeležen prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com