Moja pričaObrazovanje

PRVI JE NA RANG LISTI ZA UPIS NA VMA: Ispunila mu se želja, biće LEKAR i OFICIR!

Filip Maslaković je završio Medicinsku školu „Dr Milenko Hadžić“ u Nišu sa odličnim uspehom sa ciljem koji je postavio sebi još kao osnovac a to je da postane student Vojno-medicinske akademije. Uspeo je u tome, ali je postigao i mnogo više jer je najbolje uradio prijemni ispit i na rang listi za upis se našao na prvom mestu. Jedini je kandidat koji je osvojio 96 poena od mogućih 100 i iza sebe ostavio kandidate iz cele Srbije, a prijavili su se oni najbolji među najboljima.

„Još u prvoj godini Medicinke škole poželeo sam da postanem student VMA.Dok sam pregledao njihove brošure za upis dopala mi se rečenica „biću lekar i oficir“ i od tada je moj cilj da dobijem indeks ove visokoškolske ustanove. Inače, kao osnovca me privlačila istorija sa jedne i biologija sa druge strane, pa je sam na ovaj način nekako spojio te dve svoje ljubavi“, kaže Filip.

Dodaje da je upisao Medicinsku školu znajući koji će fakultet studirati pa se kroz srednju školu spremao za upis na VMA. Ističe da se prijemni za VMA dosta razlikuje od prijemnog za civilne fakultete medicine. Počev od samog prijavljivanja jer se budući studenti Vojno-medicinske akademije na konkurs prijavljuju već februara.

„Već u aprilu je bilo predviđeno da položamo psiho i zdravstveni test, što je odloženo za jun zbog pandemije korone, ali je to i prva razlika u odnosu na civilne fakultete. Psiho test se sastoji od nekoliko testova, testa inteligencije i testa ličnosti i to traje dva do tri sata. Polagao sam i test fizičke sposobnosti sa navedenim normama koje moramo da ostvarimo. Ukoliko ne postignemo te minimume prijemni se poništava“, priča Filip.

Tako je ovaj mladi Nišlija prošao i kroz četiri discipline na sportskim terenima.

„Trčanje na 2.400 metara, šprint na 60 metara, skog u dalj i što veći broj zgibova je bio zadatak koji smo morali da savladamo. Osim toga od 16.avgusta idemo u kasarnu na predvojničku vojnu obuku tako da nemamo ni malo slobodnog vremena. Prijemni je tako samo jedna od stavki u broju obaveza koje moramo da ispunimo pre nego dobijemo indeks Vojno-medicinske akademije“, ističe Filip.

Filip dodaje da je konkurencija bila jaka jer su se prijavili učenici iz cele Srbije, iz medicinskih škola i gimnazija.

„Nadao sam se da budem primljen jer sam znao koliko znam, ali sam se iznenadio kada sam video da sam prvi na rang listi. Doduše verovao sam u sebe, a sada iz ove perspektive mogu da kažem da svako ko je dobar, spreman i veruje u sebe može da upiše VMA“, dodaje Flip.

Duboko veruje u sebe i svoje sposobnosti. Mada zna da će posle završetka studuja radiditi kao lekar ne odustaje od novih ciljeva.

„Potrudiću se da na studijama budem toliko dobar da ostanem na VMA. Meni je interna sa svojim granima najpribližnija, a kasnije bi subspeciajlizirao kardiologiju“, kaže Filip.

Svojim vršnjacima poručuju da je u životu najvažnije da imaju pred sobom jasan cilj.Svaka pobeda je korak bliže cilju. Važna je i motivacija.

„Posao doktora je human i to je primarna motivacija koja nam je kao vetar u leđa kada se odlučujemo da studiramo medicinu. Za mene je to bilo važno jer želim da pomažem drugima, da pružim pomoć onda kada je ona nekome jedini spas“, kaže Filip.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com