DruštvoZdravlje

Prvi helikopter sleteo na helidrom KC Niš (FOTO+VIDEO)

Helidrom Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu od danas je zvanično u funkciji pošto je na njega sleteo helikopoter “Erbas” Vojske Srbije.

Direktor UKC Niš Zoran Perišić je kazao da je probno sletanje helikoptera organizovano kako bi se pokazala spremnost helidroma za sletanje helikoptera za transport teško obolelih i povredjenih pacijenata.

“Probno sletanje helikoptera organizovano je danas jer se od 22. do 26. februara na Kopaoniku održava Evropsko prvenstvo za skijašice i u tom periodu Vojska Srbije dobila je organizaciju medicinskog transporta, a niški Univerzitetski klinički centar zadužen je za zbrinjavanje pacijenata”, istakao je Perišić.

Foto: B.LJ.

On je kazao da će helidrom biti korišćen za transport pacijenata do Niša, ali i transport pajcijenata do Beograda, ukoliko medicinska pomoć ne može da im bude pružena u tom gradu.

“Ovo neće biti način transporta rezervisan za bilo koga, biće dostupan svim gradjanima kojima će biti potreban”, izjavio je Perišić.

Prema njegovim rečima, helidrom nije do sada korišćen iako je završen 2019. godine, zbog toga što je tokom prošle godine Klinički centar bio u kovid sistemu, a pacijenti sa korona virusom ne transportuju se helikopterima zbog rizika koji takav način transporta predstavlja za njihovo zdravlje.

Foto: B.LJ.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i nekadašnji direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović rekao je da su za rad helidroma dobijene sve neophodne domaće i evropske dozvole i licence.

“Sa pokojnim doktorom Miodragom Lazićem i dr Dragišom Ljubenovićem, načelnikom anestezije, sada u penziji, organizovali smo obuku svih zaposlenih u Urgentnom centru za prilaz helikopteru, unošenje i iznošenje pacijenata”, istakao je Radovanović.

Kako je kazao državni sekretar, ideja kojom se krenulo u izgradnju helidroma je da se takvim vidom transporta pokrije područje na Koridoru 10, na kojem se na samo 100 kilometra nalaze Jagodina, Sofija i Priština, a na nešto više od 100 kilomeara Skoplje.

Radovanović je dodao je izgradnja helidroma koštala malo manje od 30 miliona dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Sta misle da su izmislili rupu na saksiju,sramota jer ovo kao i pokretne stepenice,ja jesam pristalica režima ali baš ovakve gluposti ne podržavam.

  2. Jel sleteo NLO?. Pa još pre 10 god u žandarmeriji sletao helikopte u bazu sa 3 kg farbe od sredstava koje su uložene. Kakva glupa i hedonistička vest. Samo ja i ja i niko drugi. Živela moja partija, ja najjviše radim, ja sam najbolji, ja imam brata, ja imam Jovanjicu, ja imam Krušik, ja imam Nešu i njegovog tatu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com