Stari Niš

Prvi film prikazan je u Nišu pre čak 125 godina

Nišlijama je reč bioskop bila neobična, imali su običaj da kažu “čarobna lampa”

Prve projekcije živih fotografija počele su već 1897. godine kada su putujući bioskopi, koji su posećivali Beograd išli i u mesta u unutrašnjosti kao što su Niš, Kragujevac, Šabac, Valjevo, Zaječar, Požarevac… To je stvaralo naviku ljudi da posećuju bioskopske predstave, tako da su se gotovo istovremeno i u Beogradu i u Nišu otvorili stalni bioskopi, piše na Facebook stranici Zavičajnog odeljenja niške Narodne biblioteke Stevan Sremac.

Jedan od prvih pokretnih bioskopa u Nišu bio je smešten u kafani “Kasina”. Nišlijama je reč bioskop bila neobična, i dok se na nju nisu navikli, imali su običaj da kažu “čarobna lampa”. Na sred kafane bile su postavljene dve letve preko kojih je bio razapet beo kafanski stoljnjak, a čovek koji je radio sa aparaturom bi poprskao platno vodom jer se i s druge strane nalazila publika.

Stalni bioskop u niškom hotelu “Ruski car” je otvorio vlasnik hotela Evgenije Rajhl. Uveče je, povremeno, deo sale hotela bio rezervisan za filmske i pozorišne predstave. “Ruski car” se nalazio na mestu današnjeg bioskopa “Vilin grad”(bivša “Istra”). Bioskop je, sve do prvog svetskog rata, držao Evgenije Rajhl, a kasnije ga je preuzeo poznati niški “bioskopdžija” Tasa Ilić.

Tasa Ilić je bioskop vodio po svim svetskim prikazivačkim normama. Kompletno je renovirao salu, a već 1935. godine počeo je da uvodi ton-aparaturu, zvučne kinoprojektore, pa se 1936. godine bioskop “Ruski car” reklamirao kao TON-KINO.

Takvi su bili počeci: “Ruski car”-”Volga”-”Istra”-”Vilin grad”, potom “Evropa”-”Jastrebac”, kasnije “Park”, “Čegar”, “Radnik”, “Ambasador”, “Kekec”, “Zvezda”, “Pionir”, i da se ne zaboravi, bioskopi u Domu JNA, Domu kulture i na Letnjoj pozornici. To zlatno doba bioskopa je za nama, mada još uvek poneki bioskopi opstaju.

Možda bi bilo dobro da se podsetimo onog osećaja koji imamo kada gledamo film na velikom platnu i zato ova priča o jubileju – 125 godina od kada je u Nišu prikazan prvi film, piše na Facebook stanici Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Stevan Sremac. 

Za još ovako interesantnih istorijskih tekstova pratite pomenutu stranicu na ovoj društvenoj mreži ili posetite sajt Narodne biblioteke Stevan Sremac – Odeljenje zavičajnih i posebnih fondova.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com