Društvo

PRVI DAN PROLEĆA- Svetski dan šuma

Svetski dan zaštite šuma obeležava se 21. marta i prilika je da se podseti na važnost šuma i njihove zaštite.

Šumske površine u svetu su se, prema podacima Ujedinjenih naroda, u zadnjih 15 godina smanjile za više od trostruke površine Nemačke.

Gubitak šuma nastaviće se zbog klimatskih promena i pored  globalnih napora za smanjenjem ispuštanja u atmosferu štetnih gasova. Šume su danas ugrožene od lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, ineskata, glodara, bakterija, gljivica, kiselih kiša i dr.

Srbija je sve do polovine 19. veka bila Srbija je sve do polovine 19. veka bila obrasla gustim, neprohodnim šumama koje su prekrivale, prema nekim procenama, oko 80 njene teritorije, ali je uništavanje šuma u Srbiji uzelo toliko maha da se već tada shvatao značaj održavanja i obnavljanja šuma i 1891. godine je donet Zakon o šumama, podseća se u saopštenju.kih.obrasla gustim, neprohodnim šumama koje su prekrivale, prema nekim procenama, oko 80 njene teritorije, ali je uništavanje šuma u Srbiji uzelo toliko maha da se već tada shvatao značaj održavanja i obnavljanja šuma i 1891. godine je donet Zakon o šumama, podseća se u saopštenju.kih.

“Srbija trenutno ima oko 30 odsto površine pod šumom, a nacionalnom Strategijom pošumljavanja teži se da taj procenat bude povećan na oko 42 odsto do 2050. godine”, saopštio je Zavod za zaštitu prirode povodom Medjunarodnog dana šuma, 21. marta.

Medjunarodni dan šuma ustanovljen je 1971. godine na 23. zasedanju Generalne skupštine Evropske konfederacije za poljoprivredu.

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je 2012. godine donela odluku da će Medjunarodni dan šuma biti 21. marta svake godine, na dan prolećne ravnodnevice na severnoj hemisferi, odnosno jesenje ravnodnevice na južnoj hemisferi Zemlje.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com