Virus KoronaZdravlje

Prve količine vakcina protiv koronavirusa do kraja godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potvrdila je da će prve vakcine protiv koronavirusa za vakcinaciju stanovništva stići u Srbiju do kraja godine, navodeći da će se prvo pojaviti „Fajzerova“ vakcina, jer je sa tim proizvođačem naša zemlja prvo sklopila ugovor.

Brnabić je sinoć, gostujući na Televiziji Pink, objasnila da smo potpisali bilateralne ugovore sa kompanijama „Fajzer“, „Sputnjik V“ i „Sinefarm“, i izrazila očekivanje da ćemo dobiti i vakcine kineskih i ruskih partnera, a od januara i februara i veće količine.

Ona je ocenila da je naša zemlja odradila dobar posao jer nije bilo lako doći do proizvođača vakcina, dodajući da je Srbija imala finansijsku moć da stane u red za vakcine i politički kredibilitet da razgovara sa proizvođačima.

Mnoge zemlje nisu mogle da dođu do proizvođača. Do njih se stizalo preko političkih kanala i veza. Najveći deo političke komunikacije vodio je predsednik Republike Aleksandar Vučić, navela je premijerka.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje da li će se u Srbiji proizvoditi ruska vakcina, istakla da su razgovori o tome sa ruskom stranom u toku.

Rusija je, kako je prenela, u subotu poslala Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije još 50 uzoraka vakcine protiv koronavirusa „Sputnjik V“ radi njene registracije, s tim što će u toku naredne nedelje poslati još neke reagense i dokumentaciju.

Ona je iskazala zahvalnost partnerima iz Ruske Federacije jer na najefikasniji način rade sa našom zemljom na ispitivanju pomenute vakcine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com