Virus KoronaZdravlje

Prve doze Fajzerove vakcine starijima od 70 godina u staračkim domovima

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je večeras da će korisnici staračkih domova koji su stariji od 70 godina prvi primiti Fajzer-Biontekovu vakcinu, čije su prve količine od 4.875 doza danas stigle u Srbiji.

Đerlek je u izjavi agenciji Tanjug rekao da je to predviđeno planom koji je usvojio Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju protiv COVID-19.

Stariji od 75 godina su najosetljivija kategorija stanovništva i oni će prvi primiti vakcinu, tako je i u većini zemalja u Evropi, naveo je Đerlek koji je i direktor Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju.

Prema njegovim rečima, u drugoj tranši, koja se očekuje u januaru, biće vakcinisani zdravstveni radnici u kovid sistemu, a zatim i ostalo medicinsko osoblje.

On je napomenuo i da se očekuje da u januaru stigne između 350.000 i 360.000 vakcina.

“Ceo operativni plan će biti vrlo dinamičan i menjaćemo ga u zavisnosti od količina doza vakcina s kojima raspolažemo. Mi ćemo napraviti orijentacioni plan”, istakao je on i dodao da će se pratiti epidemiolška situacija i u skladu sa tim donositi odluke o planu vakcinacije.

Đerlek je izrazio očekivanje da početkom sledeće nedelje počne vakcinacija nakon što Agencija za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije odobri i uslužnu dozvolu za Fajzerovu vakcinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com