DruštvoEkonomija

Prve donacije Fonda za jug Srbije

Devet organizacija civilnog društva koje rade na unapređenju položaja građana i građanki i na razvoju zajednica južne Srbije dobilo je juče donacijeFonda za jug Srbije. Za svoj rad podršku su dobili Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije i Animus iz Leskovca, Omladinski progresivni tim udruživanja mladih Optim-umAIM centarRoma worldMarkerZeleni ključ i Štek houseiz Niša i Udruženje za lokalni razvoj Kamenice.

Ove organizacije će do kraja septembra raditi na unapređenju položaja mladih, ostvarivanju javnog interesa u lokalnim medijima, na razvijanju preduzetništva i nauke u službi građana, promociji identiteta juga Srbije i na većem učešću građana u odlučivanju. Leskovački Animus baviće se upravo ovom temom.

„Iako je Zakonom o komunalnim uslugama građanima omogućeno da se najmanje jednom godišnje izjasne o kvalitetu komunalnih usluga, lokalne samouprave ne ispunjavaju tu svoju obavezu, pa ne postoji nikakva analiza zadovoljstva građana pruženim komunalnim uslugama. Kroz ovaj projekat uradićemo najpre pravnu analizu da vidimo ko je odgovoran za koje usluge, nakon čega ćemo pokrenuti veb-sajt gde će građani Leskovca direktno moći da ocene kvalitet komunalnih usluga, ali i da daju konkretne komentare”, rekla je Ana Pecarski iz udruženja Animus.

Udruženje Marker dobilo je podršku za rad na identitetu juga Srbije.

„Kada na ulazu u neko selo naiđemo na tablu sa njegovim imenom, uglavnom se prvo nasmejemo, pa se onda zapitamo kako je takav naziv nastao. Mnogi sa severa nemaju razumevanja za takve nazive, za naš govor, pa onda pomisle da smo neobrazovani, siromašni. Ovakvim načinom borimo se protiv takve vrste diskriminacije, pa ćemo kroz edukativan i zabavan sadržaj, koji će biti plasiran na portal Megafon, objasniti sve ove nazive”, pojasnila je Jovana Đorđević iz udruženja Marker.

Osnovni kriterijum Fonda za jug Srbije pri odlučivanju o podršci organizacijama bio je da se jasno prepoznaje unapređenje javnog interesa u nekoj od navedenih oblasti.

„Pri oceni projekata prioritet su imale aktivnosti koje ostvaruju javni interes i koje su usmerene na zadovoljavanje potreba većeg broja građana i građanki, kao i na rešavanje problema ili korišćenje potencijala u zajednici. Aktivno uključenje građana i građanki, uz potencijal za dugoročnu promenu u zajednici, takođe su uzeti u obzir prilikom izbora. Mi verujemo da u svakoj sredini postoji dovoljno potencijala i kapaciteta za razvoj zajednica i da je potrebno podstaći ljude i probuditi aktivizam kroz korišćenje resursa u zajednici, a jedan od najvažnijih su organizacije civilnog društva kao sinergija znanja i aktivizma”, rekao je član Odbora za donacije Fonda za jug Srbije Nebojša Rančić.

Ukupan iznos prvih donacija Fonda za jug Srbije je 1.310.400,00 dinara.

Fond za jug Srbije nastao je kao rezultat višegodišnjeg rada konzorcijuma organizacija (Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Proaktiv, ENECA, Centar za razvoj liderstva i Media i reform centar Niš) na polju jačanja aktivnog uticaja civilnog sektora na razvoj i društvene promene na jugu Srbije, uz finansijsku podršku Fondacije braće Rokfeler (RBF).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com