Društvo

Prve bebe u Nišu rođene u zoru

Prve bebe u Nišu u 2021.godini rođene pred samu zoru, devojčica Vera svojim imenom donosi nadu u bolje sutra.

Prva beba na Ginekološko-akušerskoj klininici KC u Nišu u 2021.godini rođena je u 5,19 sati. Srećna majka je Danica Mihajlović dobila je dečaka, a dva sata kasnije u 7,21, Jelena Stanković je na svet donela devojčicu kojoj su roditelji deli ime Vera. 

 Majke  i prvorođene bebe na GAK-u jutos su obišli gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa pomoćnicom Sanjom Stajić, resorno zaduženoj za zdravtsvo, profesor dr Zoran Perišić, direktor Kliničkog centra u Nišu i docent dr Dejan Mitić, direktor Ginekološko-akušerske klinike KC Niš.  

 Gradonačelnica Sotirovski je u ime Grada uričila pokolne srećnim majkama. Za prvog dečaka i devojčicu grad je za početak izdvojio po 100.000 dinara. 

“Sjajno počinjemu ovu godinu jer su nas dve mame, dve Nišlijke, obradovale bebama, devojčicom i dečakom. Devojčica se zove Vera, simbolično će nam Vera dati veru u bolje sutra u bolju 2021.godinu. Grad je i sada opredelio po 100.000 za prvo rođene bebe. Mama su ovo prve prinove i nadamo se da će ih biti dvoje, troje”- kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

 Dodala je da će zadatak Grada u narednom periodu biti stvaranje što boljih uslova za povećanje nataliteta. 

“Otvorićemo nova radna mesta za roditelje, graditi nove vrtiće da više ne bude liste čekanja i za to su opredeljena sredstva u budžetu” – dodale je Sotirovski.

Direktor Kliničkog centra u Nišu profesor dr Zoran Perišić je dodao će Ginekološko-akišerska klinika biti apsolutni prioritet uprave Kliničkog centra.

“Uslovi u kojima bebe dolaze na svet nisu zadovoljavajući i smatram svojom obavezom da renoviranje i opremanje GAK-a  bude jedan od najvažnijih zadataka u ovoj godini. Novi direktor ima obavezu da  da projekciju potrebne opreme i kadra  u narednih pet godina, a na nama je da te planove usvojimo”- kazao je Perišić.

Docent dr Dejan Mitić, direktor GAK-a istakao da se broj novorođenih beba iz godine u godinu smanjuje, ali i da Centar za vantelesnu oplodnju za sada uspešno radi.

 “U 2019.godini je rođeno 3270 beba što je malo manje  od preprošle godine kada je rođeno 30 beba više. Mogu da kažem da naš  Centar za vantelesno oplođenje  radi izuzetno i u toku prošle godine je rođeno  nešto više od  130 beba koje su iz tog programa  što u  ukupnom broju rođenih beba čini  3,98 posto . Tu smo se približili  najboljoj zemlji koja ima više od 4 posto beba iz programa vantelesne oplodnje, a to je Slovenija. Da bi Centar  još bolje radio potrebno je da se oprema zanovi i da se uključe novi kadrovi”, istako je docent dr Dejan Mitić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. Zašto malo ne pogledate kakvi su uslovi u porodilištu, kako se doktori i sestre ponašaju prema porodiljama?! Dan koji treba da bude najsrećniji za svaku majku postaje horor u onakvom porodilištu!!! Sramota!!!

  2. Pozdrav! S obzirom da trudnice pred porođaj moraju da se testiraju, sa kontrakcijama čekaju negativan rezultat testa na kovid pre prijema, da je očevima zabranjen ulaz i ne mogu da vide bebe do izlaska iz porodilišta, što je sve opravdano u slučaju epidemije, zanima me da li se gradonačelnica testirala na kovid pre obilaska ili su zbog propagandnih fotografija mame i bebe dovedene u rizik?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com