Društvo

Prvaci u školama svi u istim uniformama

Gradska opština Medijana se potrudila da svim đacima, njih 1023, koji su ove godine pošli u prvi razred obezbedi đačke uniforme. U pitanju su škole koje se nalaze na teritoriji ove opštine.

To su svetloplave polo majice sa kratkim i dugim rukavima, iste su za devojčice i dečeke, i fluorocentni zaštitni prsluk. Tu je i edukativna igračka koja je namenjena i deci i roditeljima, kaže predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić. Uniforme su promovisane u OŠ „Dušan Radović“, a za tu priliku je za prvake pripremljena i priredba.

Opština je za đačke uniforme izdvojila iz svog budžeta milion 600 hiljada dinara, što je oko 1600 dinara po kompletu.

„Potrudili smo se da uniforme obezbedimo za sve prvake jer želimo da izbrišemo socijalne razlike naše dece, da svi u školi budu isto obučeni. Fluorocentnim prslucima smo želeli da povećemo njihovu bezbednost na putu od kuće do škole i od škole do kuće, jer će na taj način boti vidljiviji u saobraćaju“, dodaje Nebojša Kocić.

Posebno se ponosi edukativnom igračkom koja se nalazi u paketu sa uniformom.

„Igračka je namenjena i deci i roditeljima, jer jednim delom igračke mogu da se igraju deca sama, a drugi deo zahteva pomoć roditelja. Na taj način ćemo uticati na mame i tate da više vremena provode sa svojim mališanima, da se igraju sa njima, ali i da razgovaraju, da ih slušaju i druže se“, naglašava Kocić.

Prvaci će nositi uniforme u školi, ali Kocić naglašava i sugeriše da uniforme nose i na putu do škole, pre svega prsluke, a najveći razlog je njihova sigurnost.

„Prvaci iz naše škole su već danas došli u svoje nove uniforme“, kaže Sanela Tarana, direktor OŠ „Sveti Sava“ u Nišu.

„Deca su zadovoljna, a svojevremeno smo u školi sproveli i anketu koja je pokazala da i učenici i roditelji žele da se uniforma uvede.Obzirom da nije bilo finansijskih sredstava da se to i realizuje, ove godine nam je opština Medijana izašla u susret i obezbedila đacima uniforme. Škola kao ustanova ne može da nametne nošenje uniforme, ali svakako ćemo to preporučiti i đacima i roditeljima“.

Sudeći po reakciji mališana, oni su zadovoljni svojim novim uniformama za školu.

„Danas sam došla u školu sa novom unoformom i nosiću je svakog dana jer mi se sviđa“, kaže sedmogodišnja Hana, a njen drug dodaje da mu se sviđa boja uniforme.

„Prsluk ću nositi na putu do škole da bi vozači mogli da me vide u mraku“, dodaje ovaj semogodišnjak.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com