Društvo

Prvaci škole Ivo Andrić i ove godine u uniformama

Osnovna škola “Ivo Andrić” u Nišu nastavlja sa akcijom uvođenja školskih uniformi za prvake koja je počela prošle godine. Ovog septembra uniforme je obuklo 137 prvaka ove škole, a svečano su im podeljenje u okviru obeležavanja Dečije nedelje.

“Drago mi je da smo ispunili prošlogodišnje obećanje. Kao i tada imali smo sluha da su najmlađi učenici naše najveće blago i budućnost. Uniforme koje će kao znak i pripadnost školi koju pohađaju i koju vole nositi druga generacija prvaka,odličan su korak ka uređenom obrazovnom sistemu, timskom radu, osećaju prihvaćenosti i pripadnosti, a pre svega ka modernoj školi koja se i nastavom i načinom vaspitanja i pravilnog usmeravanja mladih približava savremenom načinu rada i razmišljanja”, kaže Milica Petković, direktorka OŠ “Ivo Andrić”.

Ona dodaje da je njihova škola među prvima u Srbiji, a tako i u Nišu, obezbedila uniforme za prvake.

“Uradilo smo to u saradnji sa roditeljima naših učenika kao i prošle godine. Pre toga smo sproveli anketu kako bi smo videli šta o tome misle roditelji i da li su saglasni sa ovom novinom, a sve uz saglasnost Saveta roditelja i Školskog odbora. Škola je uniforme smo obezbedili iz sopstvenih sredstava tako da to nije predstavljalo nikakvo finansijsko opterećenje za roditelje đaka”, ističe Milica Petković.

Direktorka OŠ “Ivo Andrić” dodaje da je njihova osnovna ideja uvođenja uniformi bila da deca osete pripadnost školi u kojoj će provesti narednih osam godina.

“To nam je bio osnovni cilj uvođenja uniformi”, dodaje Milica Petković. “Želeli smo da deca osete da pripadaju određenoj grupi, da su deo škole u kojoj stiču znanja i da kao takvi školi mogu da se obrate za svaku vrstu pomoći. Osim toga, pripadnost grupi jača njihovo samopouzdanje. Oni su u uniformama svi isti i jednaki u svemu. Nema podvajanja, pa tako ni podele među njima što je jako značajno u njihovom odrastanju, da se osećaju jednaki sa svima. Osim toga, uniforma ima i svoju praktičnu primenu jer štiti odeću učenika”.

Dečaci i devojčice imaju identične majice sa amblemom škole. Razlika je u nijansi boje. Dečaci su dobili tamnije, a devojčice svetlije majice.

“Sada u školi imamo već dva razreda u kojima učenici nose uniforme jer su i prvaci koji su prošle godine dobili školsku uniformu nastavili da je nose i sada mada je sve na dobrovoljnoj bazi. To nam samo pokazuje da su deca prihvatila našu ideju zbog čega nam je jako drago”, zaključuje Milica Petković.

U narednom periodu planirane su uniforme i za ostale đake.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com